Logo VVBTD

 

125. slag om chattam

 

We vieren het niet, we herdenken, waren de woorden van een Engelse admiraal in 1967 toen ook in Hellevoetsluis terug gedacht werd aan die dag in 1667 toen de slag om Chatham herdacht werd.

Het 300 jaar geleden gegeven bevel van Johan de Witt aan de Nederlandse vloot om de gegeven orders "Met vlijt ende naerstichheidt" te executeren, bleek in de avond van vrijdag 14 juli 1967 nog niets van zijn opwekkende kracht te hebben verloren.

Toen op die gedenkwaardige avond een groot aantal ronde- en platbodemjachten bijeen wat al te stevige bries, de slag bij Chatham deed herleven, bracht dit schouwspel dat, om de woorden van een geschiedschrijver te gebruiken, "zich wel laat verbeelden maar nauwelijks beschrijven".

Het gewoel van talloze jachten, sloepen en boten die met elkaar wedijveren het eerst bij de vijand te komen. De branders welke met hun vuur tussen de schepen zwerven. Het gebulder van geschut, het knallen van het schietgeweer, het gebazuin van de trompetten, het roeren der trommen, het hoera der aanvallers, het gekraak der brandende schepen….dit alles leverde een schouwspel op , enig in zijn soort. Het was ongetwijfeld met een zucht van voldoening en van verlichting dat deelnemers en intens meelevende toeschouwers na afloop van het driekwartier durende heftige gevecht, terugkeerde naar oude Veste van Hellevoetsluis en zich bij het stadhuis verzamelde.

Daar op het bordes werden de winnaars gehuldigd, gouden ketenen en bekers aan hen uitgereikt. Op hun beurt trachtte zij, in meer of minder goed onthouden bewoordingen, het volk deelgenoot te maken van de diepste beroerselen hunner ziel na die glorierijke overwinning. 

Ook de Hellevoetse bevolking werd ingeschakeld om de slag van Chatham na te spelen en zoals op bijgevoegde foto te zien is waren er genoeg mensen die de kans met beide handen aangrepen om een mooie rol neer te zetten.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 27-06-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis