Logo VVBTD

 

124. kermis Oostzanddijk 1900

 

Werd de dagmarkt vroeger op de Oostzanddijk gehouden, de jaarlijkse kermis had aanzienlijk meer ruimte nodig zodat daarvoor ook de Westzanddijk moest worden benut.

Op de 4e zondag van de maand juni begon de kermis te draaien, tien dagen lang. Het geld werd met emmers de schuiten van de kermisexploitanten binnen gedragen. In die dagen schrobden de caféhouders hun stoepen met bier. Het kon niet op. De marine had dorst, onvoorstelbare dorst en de burgers van Hellevoetsluis niet minder.

Er was lang voor gespaard om eens lekker uit de ban te springen. Er was dan ook veel belangstelling van de zijde van de kermisexploitanten voor de Hellevoetse kermis. Er moest dan ook twee dagen voor de aanvang van de kermis een loting onder de kraamhouders plaatsvinden. De gelukkigen konden op een goede boterham rekenen.

Tegenwoordig kan men geen kermis meer houden als daar niet een aantal vermaken zijn, die aan de goklusten normale menselijke hebzucht tegemoet komen. Dat was vroeger wel anders. Op de kermis mochten beslist geen dobbellaars en horoscooptrekkers worden toegelaten. Ook bedelaars waren niet welkom. Bovendien moesten alle vertoningen van moorddadige en afzichtelijke gebeurtenissen worden geweerd.

Aan de zondagsrust werd zoveel mogelijk tegemoet gekomen. Dan mochten de kramen pas laat in de middag vanaf vier uur worden geopend, maar vertoningen door schouwburgen, spellen en dergelijke mochten dan niet plaatsvinden. In kermiskringen heeft men het altijd betreurd dat op een gegeven moment de kermis werd verplaatst naar de Opzoomerlaan. Een fijne standplaats op de Westzanddijk met viswater voor de wagen ging verloren.

Tegenwoordig is de kermis elk jaar te vinden in de maand juni op het Woordbouwerplein. Maar stiekem gaan de gedachten tijdens de Vestingdagen, wanneer de kermis weer te vinden is binnen de Vesting, terug naar die periode dat de kermis van oudsher in de Vesting plaats vond. Alleen al om die tien dagen kermis…..

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 20-06-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht