123. Rijdend Tram Museum

DE TOEGANG TOT DEN TRAMWEG IS VERBODEN waarschuwde een bord aan de tramhaven in Hellevoetsluis. Sinds 1966 had het bord geen nuttige functie meer. In dat jaar werd de tramdienst tussen Hellevoetsluis en Rotterdam opgeheven. De rails werden voor een groot deel afgebroken, het tramstation verdween en het enige wat overbleef was een aantal oude rijtuigen en een opslagloods.

Vijftien jaar stonden de trams onbewaakt en onoverdekt buiten. Dit tot groot verdriet van de Stichting Rijdend Tram Museum die in 1981 haar eerste lustrum vierde. De schade aan de historische tram bedroeg in die tijd jaarlijks enkele duizenden guldens, bovendien hadden de rijtuigen veel te lijden onder de weersomstandigheden.

De Stichting deed er alles aan om het materieel bestaande uit drie stoomlocomotieven en twaalf stoomtrams van begin vorige eeuw, dertig goederen- vee- en gesloten wagons, de eerste containerwagon ter wereld en drie motorwagons en evenzoveel personenrijtuigen uit de vijftiger jaren, enigszins toonbaar te houden.

In 1981 vertelde Dhr. P. den Tuinder, penningmeester van de jubilerende stichting nog, dat Hellevoetsluis de enige gemeente was in West-Europa waar men kon zien hoe grootmoeder zich met het openbaar vervoer naar het Voornse strand begaf. Dat gebeurde begin vorige eeuw nog met een stoomtram en later met een gemotoriseerd rijtuig. Nadat de laatste tram gereden had waren de badgasten aangewezen op de bus.

Naar aanleiding van het wegvallen van de laatste interlokale smalspoortram in Nederland werd de landelijke Tramwegstichting opgericht. Het trammaterieel werd opgekocht van de RTM en overgebracht naar Hellevoetsluis met de bedoeling het daar te restaureren en een museumtrambaan te creëren.

Het toenmalig gemeentebestuur stond positief tegenover de plannen van de Tramwegstichting. Met de komst van burgemeester Aarse die in 1969 zijn intrede deed in Hellevoetsluis veranderde dit. Hij weigerde een vergunning af te geven voor de bouw van een overkapping.

Een gemiste kans, het Rijdend Trammuseum verhuisde naar Ouddorp waar het vandaag de dag een enorme toeristische trekpleister is.

bron: Groot Hellevoet 13-06-2017