Logo VVBTD

 

122. bejaardenwoningen president Paterstraat

 

Het is september 1978 als aan de President Paterstraat de eerst paal geslagen wordt voor een project bejaardenwoningen. Die handeling wordt verricht door mevr. G. van Kwawegen, een toekomstige bewoonster van het complex.

Het plan woningen voor bejaarden aan de President Paterstraat komt op de plaats van een blok gesloopte eengezinswoningen. Deze woningen zijn op grond van hun slechte bouwkundige kwaliteit, gesloopt. Met medewerking van de bewoners van deze woningen kon tot sloop worden overgegaan, waarbij sociale motieven vanuit de wijk een belangrijke rol hebben gespeeld.

De Glaciswijk, waarbinnen het nieuwe complex ligt, kende in die tijd een relatief groot aantal bejaarden. Deze bejaarden bewoonde woningen, die met onze huidige woonnormen de kritiek niet konden doorstaan.

Zo waren er in vele gevallen geen of onvoldoende douche-mogelijkheden, geen centrale verwarming, geen gasleidingen en geen warm water, die juist voor deze bewoners zo noodzakelijk waren. Daarbij speelde ook nog de gedachte dat je ‘oudere’ mensen niet of alleen bij hoge uitzondering moest laten verhuizen buiten hun eigen buurt. De bestaande buren en familie uit de buurt waren voor deze ouderen dan ook heel belangrijk. Men is als het ware met elkaar opgegroeid.

De keuze en de daarmee gepaard gaande spanning waarin een bejaarde terecht kwam bij het zoeken naar een comfortabele aangepaste woning en het verlaten van de buurt was dan ook een zeer moeilijke. Gelukkig hoefde de bejaarden in dit geval die keuze niet te maken, omdat de nieuwe bejaardenwoningen in hun eigen vertrouwde buurt zouden komen. Mevrouw van Kwawegen was een van de bewoners van de gesloopte woningen en zou in het nieuwe complex een woning krijgen.

Het complex, wat later bekend stond als “De Oase” bestaat uit 17 woningen plus een recreatieruimte. Tien van de woningen waren op de begane grond gelegen en zeven woningen op de eerste verdieping. Van de recreatieruimte die de naam zou krijgen werd ook gebruikt gemaakt door de buurt en diverse verenigingen.

Wilt u de foto van deze week? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 06-06-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht