Logo VVBTD

 

121. School Vlotbrug

 

In de meeste gevallen wordt Nieuwenhoorn beschouwd als de minste van de drie voormalige dorpen die nu samen Hellevoetsluis vormen. Het is altijd Nieuw-Helvoet of Oud-Hellevoet wat de klok slaat. In het verleden heeft Nieuwenhoorn echter een niet onbelangrijke rol vervuld en zeker niet in de laatste plaatst om zijn uitgestrekte polders.

Voor de gemeentelijke herindelingen is Nieuwenhoorn qua oppervlakte altijd het grootste dorp van de eilanden geweest. Na de aanleg van het Kanaal door Voorne telde Nieuwenhoorn twee bruggen: een draaibrug ( ook wel de IJzeren brug genoemd) en een Vlotbrug.

Rond de Vlotbrug ontwikkelde zich vanaf het begin meer dan gewone bedrijvigheid, waardoor langzaamaan een woonkern groeide: de buurtschap Vlotbrug. Nieuwenhoorn kreeg daardoor twee woonkernen. In de buurtschap konden inwoners naar school, winkels en cafés. Vlotbrug kreeg zelfs een eigen voetbalvereniging die nog steeds bestaat. Voor kerkbezoek, de dokter, brandweer en gemeentezaken bleven de buurtbewoners echter aangewezen op Nieuwenhoorn-Dorp.

Vlotbrug onderscheidde zich on veel opzichten van de andere kern, Nieuwenhoorn-Dorp. Door het kanaal waren de bewoners van de buurtschap voor een belangrijk deel ingesteld op de aan en afvoer van producten en diensten.

Geïmporteerd werden turf, bouwmaterialen, zand, grind en later ook pulp, kolen en kunstmeststoffen. Geëxporteerd werden vooral aardappelen, suikerbieten, granen, melk, vee en broeimest voor de tuinders in het Westland. Boten zorgden voor aan-en afvoer naar speciaal aangelegde los- en laadplaatsen.

Er waren dagelijkse bootverbindingen met Vlaardingen en Rotterdam waarvan niet alleen reizigers gebruik maakten maar waarmee ook post werd vervoerd. Door het weghalen van de brug met haar los- en laadkaden verloor de buurtschap het eigen karakter.

Vorige week was ik iets te enthousiast door alle eer aan wethouder Sala te geven voor wat betreft het vlag hijsen tijdens de opening van het badseizoen op Hemelvaartsdag bij in de ingang van het kampeerterrein “De Quack”. Dit klopt niet, de vlag wordt hier, zoals toen elk jaar gebruikelijk was, gehesen door de beheerder van kampeerterrein “De Quack” de heer Andriessen.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 30-05-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht