119. Maasdam Molen Moriaanseweg

In 1850 geeft Johannes van den Ban, landbouwer en in het bezit van vele landerijen, twee percelen grond in erfpacht aan Marinus Cornelis Stoutjesdijk uit Oud-Vossenmeer voor de bouw van een windkorenmolen.

De Molen van Nieuw-Helvoet, werd gebouwd aan de Moriaanseweg west, op ruime afstand van het dorp. Hij was een stukje ten noorden van deze weg in het land geplaatst terwijl het molenaarshuis aan de weg stond.

In 1859 wordt de molen verkocht aan korenmolenaar Cornelis Schrier. Na een aantal wisselingen van eigenaar komt de molen in 1913 in handen van Johannes Maasdam. In 1933 komt Herman Maasdam, de broer van Johannes als molenaar op de molen en zal de laatste molenaar van Nieuw-Helvoet worden.

In de oorlogsjaren 1940-1945 heeft de molen nog regelmatig dienst gedaan. Er was toen al een dieselmotor opgesteld die de maalstenen aandreef, maar bij gebrek aan dieselolie moest er regelmatig met de wind worden gemalen. Voor het malen van graan was toen een vergunning nodig. Aangezien het dikwijls om graan van landbouwers en landarbeiders betrof, ontbrak in veel gevallen die vergunning. Het malen op de wind was echter in de wijde omgeving duidelijk zichtbaar en werd er regelmatig beslag gelegd door de Crisis Controle Dienst.

De molen heeft gemalen tot 1954. In verband met het niet toekennen van subsidie voor restauratie, is het binnenwerk van de molen gesloopt. In plaats daarvan zijn diverse graanbewerkingsmachines geplaatst en silo's gemaakt. In 1956 werden de wieken van de molen afgenomen en in 1960 werd er rondom de molen een pakhuis gebouwd.

Het is 1976 wanneer er definitief een einde komt aan de markante molen van Nieuw Helvoet. Na onteigening is de molen eigendom van gemeente Hellevoetsluis geworden en die nam het besluit de molen, het woonhuis en omliggende gebouwen te slopen. De gevelsteen die ingemetseld was naast de ingang van de molen met de prachtige tekst:

"Men heeft in plaats van hout
Mij nu in steen herbouwd
en hooger vlucht gegeven
Ik zoek nu mijn bestaan
in 't malen van het graan
zoo nodig voor het leven"

en op 4 juni 1891 gelegd door C.G.Spoon is gelukkig bewaard gebleven en te vinden in Stadsmuseum Hellevoetsluis.

bron: Groot Hellevoet 16-05-2017