118. Geraniummarkt

Wat niet meer weg te denken is in de steeds weer terugkerende voorjaars- en zomerevenementen, is de geraniummarkt in Hellevoetsluis, liet dhr. H. Flokstra in 1977 weten toen de markt voor de derde keer plaatsvond.

Elk jaar vaste prik op de zaterdag voor Moederdag was er al vroeg heel veel bedrijvigheid op de parkeerplaats voor het gemeentehuis. De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde afdeling Hellevoetsluis organiseerde dit jaarlijks terugkerend evenement.

Rond negen uur was de officiële opening van de markt door een toespraak van de burgemeester of de wethouder met als openingshandeling natuurlijk het kopen van een geranium. Al heel wat uurtjes eerder waren de standhouders begonnen met het uitstallen van hun planten en artikelen die verband hielden met de land en tuinbouw.  Ook de Koninklijke vlag was al gehesen zodat goed zichtbaar was wie er verantwoordelijk was voor deze fleurige markt.

Vooral als het nog niet zo druk was, zag de parkeerplaats voor het Prinsenhuis er prachtig uit. Waar normaal de heilige koeien van de welvaart een plaatsje vonden hadden de handelaren er nu een kleurrijk bloementapijt neergelegd. Gelukkig voor alle handelaren, die al vanaf 05.30 uur in de weer waren, was de markt erg gewillig. Veel mensen namen juist in die periode de kans waar om hun tuintje of bloembakken op te fleuren.

De handel verliep vlotjes en talloze viooltjes, floxen, fuchsia's, afrikanen, goudsbloemen en natuurlijk, de geraniums verwisselde van eigenaar. Veel vraag bleek er ook te zijn naar groente en kruidenplanten. De K.M.P.T. had ook een stand ingericht waar men informatie verstrekte over de vereniging en natuurlijk ook leden probeerde te werven maar ook vragen over de verzorging werden er beantwoord.

Jammer genoeg is deze leuke markt al lange tijd van de evenementenkalender geschrapt en ook de Hellevoetse vereniging 'Groei en Bloei' is ter ziele. Al hoort men hier en daar wat geluiden om deze leuke markt weer nieuw leven in te blazen.

bron: Groot Hellevoet 09-05-2017