117. Roosje Frenkel

Op 27 juli 1887 is Roosje Frenkel geboren in de Foeliedwarsstraat, een arme Jodenbuurt in Amsterdam. Daar groeide Roosje, samen met haar ouders Wolf Frenkel en Vroukje Biersschenk en 4 zussen en 2 broers op.

Ze trouwde twee maal, eerst met Hubertus Kok en later met Gerardes van de Runstraat, een niet Joodse man. Roosje woonde afwisselend in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

In 1941 kwam ze als Roosje Frenkel alleen vanuit Rotterdam naar Hellevoetsluis en huurde een kamer op de bovenverdieping van Willem Otter aan de Oostzanddijk 8. Over haar echtgenoot is verder weinig bekend. Net als veel anderen ging Roosje, samen met haar vriend Rinus Knoops uit Nieuw-Helvoet graag dansen bij café Uitterlinden. Iedereen die haar kende vonden haar een lieve vriendelijke vrouw.

Haar gemengde huwelijk vrijwaarde Roosje echter niet van deportatie en op 28 oktober 1942 slaat het noodlot toe en wordt ze met Joodse families uit Zuidland, Spijkenisse en Heenvliet met het trammetje naar Loods 24 in Rotterdam gebracht. Via Kamp Westerbork wordt ze op 2 november naar Auschwitz gedeporteerd waar ze op 5 november 1942 vermoord is.

Op 25 juli 2011 werd er in Hellevoetsluis een Stolperstein geplaatst ter herdenking aan Roosje Frenkel, de enige Joodse vrouw die in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog in Hellevoetsluis woonde.

“Je bent pas dood als je naam niet meer genoemd wordt”, zo luidt een Joods gezegde.

Niet ver van het Joods Historisch Museum in Amsterdam komt een gedenkmuur met daarop de 102.000 namen van diegene die nooit een graf kregen. Eindelijk een plek waar nabestaanden de namen van hun vermoorde familieleden kunnen lezen en aanraken.

De naam van Roosje Frenkel zal ook daar een plaats krijgen en is geadopteerd door een vrijwilliger van Stadsmuseum Hellevoetsluis. Zo blijven we aan hen denken en herdenken. We mogen ze niet vergeten.

Een monument met zoveel namen is ook een blijvende waarschuwing voor de dramatische gevolgen die racisme en discriminatie kunnen hebben.

bron: Groot Hellevoet 02-05-2017