Logo VVBTD

 

116. uitzicht vanaf 6e etage Egelantier

 

De foto van deze week is toegezonden door Hans Buurman en gemaakt in 1972 vanaf de 6e verdieping van de Egelantier, met een prachtig uitzicht over een wijk van Nieuw-Hellevoet.

De eerste paal voor de 324 woningen in deze nieuwbouwwijk 'Dorp en Hoonaart' werd april 1965 'de grond ingedreven' zoals het zo mooi omschreven werd, door de toenmalige burgemeester Jonkheer T.A.J. VAN Eysinga. Deze officiële handeling betekende een nieuwe fase in de groei van Hellevoetsluis.

De woningen vormden een onderdeel van een plan, waarin de bouw van 2000 woningen, te weten: laag-, middel- en hoogbouw in Nieuw-Hellevoet west, zuid en noord, is samengevat.

Alle woningen werden door de gemeente voorzien van centrale verwarming. Besloten werd dat op elke radiator een warmtemeter geplaatst zou worden, zodat men evenveel betaald als men verbruikt. Het college had de overtuiging, dat het mogelijk moest worden geacht de nieuwe woningen van centrale verwarming te voorzien tegen een prijs die niet hoger lag dan het bedrag, dat normaal gesproken bij verwarming door middel van een traditionele stookinrichting werd gevergd. De gemeente zou als exploitante van een verwarmingsbedrijf optreden waaraan alle bewoners verplicht moesten deelnemen. De prijs zou voor de gebruikers ongeveer 350 gulden per jaar bedragen.

Tegelijkertijd besloot de raad voor deze zelfde groep woningen een centraal antennebedrijf in te stellen. Men wilde hiermee de ernstige ontsiering van de steeds in grotere getale op de daken verschijnende obstakels tegen gaan. De kosten daarvan zou 35 cent per week bedragen. Wat zie je op de foto wat je tegenwoordig NIET meer ziet: De molen (delen ervan) die aan de Moriaanseweg was gesitueerd en diende om meel te vermalen. Bomen die nog echt jong waren. De prachtige oude auto's, een (nu uitgestorven) telefooncel en ook nog een brievenbus uit de PTT tijd. Dank je wel Hans voor dit mooie plaatje!

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 25-04-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis