Logo VVBTD

 

115. Loodswezen

 

De betonningsdienst die was gevestigd aan de Kanaalweg WZ was een onderdeel van het Rijksloodswezen. Zoals langs de verkeerswegen verkeersborden staan, zo worden de vaarwegen gemarkeerd door lichtboeien, bakens, lichtlijnen en lichttorens.

Deze hulpmiddelen voor de navigatie leveren een belangrijke bijdrage tot de veiligheid van de scheepvaart. De betonningsdienst in Hellevoetsluis werkte met drie schepen: de betonningsvaartuigen Krammer en Grevelingen die permanent gestationeerd waren in Hellevoetsluis.

Het Rotterdamse betonningsvaartuig Delfshaven maakte tijdelijk deel uit van het varend materieel. Op elk schip werkte zeven bemanningsleden. De betonnings- en bebakeningsmiddelen bestonden vroeger uit eenvoudige geschilderde tonnen. Later bestonden deze navigatiehulpmiddelen uit zware staalconstructies die voorzien waren van verlichting en geluidsinstallaties.

De drijvende voorwerpen, bestaande uit lichtboeien, tonnen en drijf- en steekbakens, werden door de betonningsdienst in de vaarwateren uitgelegd om het scheepverkeer veiliger te kunnen laten varen. In het algemeen worden de grenzen van een vaarwater aangegeven door middel van stuurboord en- bakboordtonnen en lichtboeien. Bovendien werden deze voorwerpen gebruikt om gevaren in de vaarwateren aan te geven. Tot deze gevaren behoren onder anderen: ondiepte, wrakken en boorplatforms.

De lichtboeien brandde in die tijd nog op propaangas, waarvan ook een voorraad ligt opgeslagen in de boei en die dus ook regelmatig moest worden bijgevuld. Men was dan ook hard bezig om te bestuderen of batterij-verlichting die gasverlichting zou kunnen vervangen.

Op geregelde tijden moesten de tonnen en boeien worden binnengehaald. Ze werden dan helemaal schoongemaakt en opnieuw geschilderd. In Hellevoetsluis werden deze werkzaamheden uitgevoerd door een ploeg van negen mannen in de werkplaats van de betonningsdienst aan de Kanaalweg. In de tachtiger jaren is de betonningsdienst in Hellevoetsluis opgeheven.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 18-04-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht