Logo VVBTD

 

114. Marinehospitaal

 

Aan het einde van de 17e stond op de hoek van de Oostkade een bijzonder gebouw. Een magazijn voor de admiraliteit waarin allerlei tuigage was opgeslagen.

In die dagen werden de schepen op de werf van Delfshaven gebouwd, naar Hellevoetsluis gesleept en hier van zeilen, touwen en ander tuigage voorzien. Het was de tijd van de zeilschepen en naarmate die tijden veranderde, veranderde ook de functie van het gebouw.

Er werd een verdieping opgebouwd en er werden zieke marinemannen verpleegd. In 1889 verwerft het hospitaal enige faam omdat gedurende de maand december van dat jaar er in het Marinehospitaal, een agressieve griepsoort met hoge koortsen heerste. Schepelingen van Z.M. wachtschip Prins van Oranje werden er verpleegd maar herstelden allen om uiteindelijk terug te kunnen keren aan boord van hun schip.

In de twintiger jaren vertrekt de marine uit Hellevoetsluis waarmee ook het Marinehospitaal overbodig wordt. In 1928 komt het uiteindelijk leeg te staan. Na het vertrek van de marine naar Den Helder en de economische crisis van de jaren dertig gaat het snel bergafwaarts met Hellevoetsluis.

Die slechte economische situatie baart ook de regering zorgen. Daarom worden in 1938 de oude, leegstaande gebouwen van de Marine gekozen als plaats om honderden Joodse mannen, -voornamelijk Duitse, maar ook Poolse en Oostenrijkse- die zonder vereiste papieren de grens over waren gekomen en dus illegaal in Nederland verbleven, op te sluiten. Op 19 augustus 1938, nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, wordt kamp Hellevoetsluis ontruimd en de vluchtelingen overgebracht naar Kamp Westerbork.

In het Marinehospitaal worden Nederlandse soldaten ondergebracht. In 1949 ontstaat het plan om van het gebouw een appartementencomplex  te maken met 15 appartementen, dat de naam "Hinderribben" zou krijgen, vernoemd naar de zandbank die vanaf de hoogste verdieping van het gebouw zichtbaar is. Nadat het gebouw in 2009 door brand werd verwoest is het volledig herbouwd.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 11-04-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis