Logo VVBTD

 

112. Brielsche Brug

 

Voor de bewoners en bezoekers van de Vesting Hellevoetsluis is de bereikbaarheid van die Vesting door de jaren heen een punt van voortdurende zorg en ergernis geweest.

De Vestinggracht en zeker ook de Marinehaven vormden barrières die op enigerlei wijze genomen moesten worden. Het slaan van een brug was de enige mogelijkheid, maar de Vestingbouwers hebben een uitgesproken afkeer van bruggen over grachten omdat die een bres slaan in hun verdedigingsstelsel.

Maar tijden en inzichten zijn aan verandering onderhevig. Vier bruggen leveren in Hellevoetsluis het bewijs dat de niet geringe weerstanden tegen hun aanleg konden worden overwonnen. In de loop der jaren zou een vijfde brug zich bij dat viertal gaan voegen.

Misschien zal men vijf bruggen voor een Vesting teveel van het goede vinden maar zonder  De Beekmansbrug, De Marinebrug, De brug over de Westbeer, Het witte bruggetje en De Brielse Brug kon en kan men eigenlijk geen kant op. Deze week een foto van De Brielse Brug in haar oorspronkelijke staat.

Het was een vrij lange brug met een beweegbaar vak dat naar binnen gereden kon worden. Ze moet omstreeks 1774 zijn gebouwd en verschafte toegang tot een prachtige elf meter lange poort, overdekte poort. Helaas werd deze in 1922 na diverse veranderingen te hebben ondergaan, afgebroken. Na sloping werd er een dam gelegd met een doorlaat voor het water. Over die doorlaat kwam een bruggetje te liggen. Tegen het maken van een doorgang in de Vestingmuur had het polderbestuur bezwaar gemaakt; het ging tenslotte om het maken van een gat in de zeewering. Het bezwaar werd weggenomen door twee sluisdeuren in de poort te maken die gesloten werden wanneer het polderbestuur dit bij storm verlangde. Later zijn de sluisdeuren vervangen door een afsluiting met schotbalken.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 28-03-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht