Logo VVBTD

 

111. bedrijventerrein binnen de Vesting

 

De oude haven, eeuwenlang verbonden met de marine, bood vlak na de Tweede Wereldoorlog een verlaten aanblik. De marine was definitief verdwenen en de bezetters hadden er flinke sporen nagelaten.

Zo was bijna de gehele bebouwing van de Westkade en de Westzanddijk verdwenen. Alleen Molen de Hoop en het latere alsnog gesloopte en herbouwde Bellenhuis, stonden nog fier overeind. Aan de haven het Groote Dok, stonden nog wel enkele marine loodsen. Met de Marine en de huizen waren ook de meeste bewoners verdwenen.

Het toenmalige gemeentebestuur had er veel voor over om mensen en bedrijvigheid terug te brengen naar Hellevoetsluis wat ook wel redelijk lukte.

Aan de oostzijde van de haven vestigde zich de scheepswerf Niestern, later Arie de Boom. Aan de westkant vestigde zich in oude marine gebouwen, Meubelfabriek v.d. Berg en het autobusbedrijf Vermaat. In nieuwe gebouwen kwamen de GEBU en het constructiebedrijf van L. de Jong. De Westkade en de Westzanddijk kregen weer een woonbestemming. Het personeel wat werkzaam was in de verschillende bedrijven moesten tenslotte ook ergens wonen.

In 1994 veranderde er een hoop binnen de Vesting. Aan de Industriehaven west is dan een aannemer druk bezig met de sloop van de bedrijfsgebouwen. Het terrein direct aan het water en achter de Vestingwallen, moeten leeg worden opgeleverd. De eerste stap is dan gezet naar de bouw van woningen in het oude gedeelte van Hellevoetsluis. Alles in kader van de herontwikkeling van het historische hart van de Vestingstad.

Een beslissing waar niet iedereen het mee eens is. Velen vinden dat het oude karakter van Hellevoet verdwenen is met de komst van de kleurrijke woningen. Met de bouw van 370 nieuwe woningen wordt het aantal van 500 inwoners die op dat moment binnen de vesting wonen, meer dan verdubbeld.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 21-03-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis