Logo VVBTD

 

110. brand I. da Costatsraat

 

Het is hartje zomer 1984 wanneer Hellevoetsluis opgeschrikt wordt door het geluid van sirenes, behoorlijke grote knallen en een enorme zwarte hemel wat veroorzaakt wordt door een heftige brand op het dak van de van 'Kampenflat' aan de Isaac Da Costastraat. Bij dakbedekkingswerkzaamheden waarbij de teerketel oververhit raakte , vatte het dak vlam.

Drie kwartier lang woedde er een brand die haar sporen duidelijk naliet. De gasfles die zich op het dak bevond explodeerde waardoor een brandweerman lichte verwondingen opliep.

Er hoefden geen ingrijpende bouwkundige herstelmaatregelen te worden getroffen zou later blijken. Het ongemak voor de ongeveer honderdvijftig bewoners zou dan ook beperkt blijven. Nader onderzoek had inmiddels bewezen dat in 32 van de 48 flatwoningen problemen waren ontstaan doordat gesmolten pek –afkomstig van het het brandende dak- verstoppingen had veroorzaakt in de leidingen en/of deze deed smelten.

In een groot deel van het gebouw werd dan ook de riolering vervangen door nieuwe leidingen. Ook werd al snel duidelijk dat de materiaalkwaliteit niet onder de brand had geleden. Krimpscheuren op de hoogste verdieping en in een enkel geval op de etage eronder werden gedicht.Middenop de flat, waar de gasfles explodeerde moest een beschadigt stuk van het dak worden opengehakt en aangestort.

Omdat het ging om een plaats boven de toegang tot de galerijen hoefde er geen enkele bewoner te verhuizen voor deze reparatie. Voor de bewoners van twee appartementen elders in het flatgebouw werd gezocht naar voorlopig vervangende woonruimte. Daar was de schade zo groot dat ze onmogelijk in hun woning konden blijven. Op twee andere gezinnen maakte de brand zo'n indruk, dat deze niet langer in de flat wilden blijven wonen. Zij kregen dan ook voorrang bij de toewijzing van een eengezinswoning.

Tijdens de herstelwerkzaamheden gooide de regen behoorlijk roet in het eten en kregen de bewoners tot op de vijfde etage te 'Kampen' met lekkages. 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 14-03-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht