109. Industriehaven 1963

De foto van deze week is wel een hele bekende locatie, zeker voor het Stadsmuseum. De foto uit 1963 laat zien hoe de oude situatie was op de plek waar nu het museum gevestigd is aan de industriehaven dat behoorde bij de Rijkswerf.

Op de voorgrond is de toegangspoort van de Rijkswerf te zien die links verbonden is met de Machinistenschool en rechts met het witte huis op de hoek, waar lange tijd de brugwachter woonden maar nog vroeger de woning was van de chef van de magazijndienst.

Een werf had natuurlijk ook een groot aantal magazijnen op haar terrein. De eerste gebouwen rechts op de foto zijn inmiddels afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

Een tiental meters verder, daar waar de bouw van de huizen wat lager is, ziet u het vroegere Grootmagazijn en de Kuiperij, beiden dateren uit 1786. In de Kuiperij werden vroeger vaten gemaakt die dienden om de victualiƫn ( mondvoorraad of proviand) te bewaren voor de bemanningen van de oorlogsschepen. De reizen waren vaak erg lang dus was er veel mondvoorraad nodig zoals scheepsbeschuit, gezouten groenten en vlees.

Nadat zeereizen korter weren en blikconserven in opgang kwamen was er steeds minder behoeften aan producten uit de Kuiperij. In 1963 werd de Kuiperij gerestaureerd. Het Grootmagazijn diende als bewaarplaats voor masten, ankers en kettingen. Na de oorlog heeft het gebouw nog even dienst gedaan als magazijnruimte voor 'opgelegde' mijnenvegers.In 1978 is het Grootmagazijn gerestaureerd.

Al heel wat jaren is ook op deze locatie, het Brandweermuseum te vinden terwijl Stadsmuseum Hellevoetsluis, die eerder bekend was onder de naam 'Oudheidkamer' sinds 1978 haar plek heeft op de bovenverdieping van het Grootmagazijn. Daar waar de geschiedenis van Hellevoetsluis ten toon gesteld word en zich de rijk gevulde archieven bevinden. Links op de foto net voorbij de auto's, liggen nu netjes op een rij,  de kanonnen die zo kenmerkend zijn voor de historie van Hellevoetsluis.

bron: Groot Hellevoet 07-03-2017