Logo VVBTD

 

108. Bijzondere gebouwen

 

Deze week een foto met daarop een aantal bijzondere gebouwen. Het prinsenhuis, waarschijnlijk ontworpen door Pieter Post, dateert uit 1662-1664. Dit gebouw diende als logement voor de gecommitteerde Raden van de staten van Holland en West-Friesland.

Lange tijd had het gebouw een militaire functie. Zo woonde rond 1900 de magazijnmeester van de artillerie in dit gebouw en waren er bergplaatsen voor geniematerieel. In 1985 kwam de nieuwbouwvleugel van het gemeentehuis klaar en kreeg het Prinsenhuis een representatieve functie met werkkamers voor de burgemeester en wethouders en trouwde menig bruidspaar in de trouwzaal.

Rechts op de foto zien we de kerk. In 1661 werd er een begin gemaakt met de bouw van de Nederlands Hervormde kerk, die maar liefst 25 jaar duurde. Door verzakkingen, met als gevolg een voortdurend geldgebrek, stond het werk vaak stil. Daardoor werd de kerkzaal pas in 1686 ingewijd en kreeg de kerk in 1687 een luidklok. In 1663 was het gebouw pas in zijn geheel voltooid. De toren van de kerk wordt niet bekroond met de gebruikelijke haan maar met het Lam Gods uit het oorspronkelijke wapen van Hellevoetsluis.

Links naast de kerk staat een gebouw dat vroeger deel uit maakte van het Prinsenhuis en diende als magazijn en waag. Een waag is een plaats waar goederen van overheidswege gewogen werden. Het wordt in de volksmond ook wel 'het kleine kerkje' genoemd omdat hier, tijdens de bouw van de Nederlands Hervormde kerk de kerkdiensten werden gehouden. Ook tijdens de laatste kerkrestauratie in die plaats vond in 1967-1968 heeft dit gebouw als kerk dienst gedaan en ook de kinderen die naar de zondagsschool Eben Haëzer gingen kon men een tijd in dit gebouw vinden.

Rechts tegen het kleine kerkje staat nog een woning en een ander klein gebouwtje. Ook tegen het vroegere gemeentehuis aan stond zo'n zelfde gebouw. Op de voorgrond is nog net de muziektent te zien die men graag op deze zo markante plek binnen de Vesting terug zou zien.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 28-02-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht