Logo VVBTD

 

107. Trambaanpad

 

God schiep de tijd, maar van haast is niet gesproken. Deze woorden sprak dhr. Herrewegen namens Provinciale Waterstaat tijdens een korte toespraak voor de opening van het Trambaanpad en hij vervolgde zijn toespraak met “Het leek mij zeer toepasselijk om deze woorden in verband met de ingebruikname van dit fietspad te citeren. Deze weg heeft een functie voor de toerist en is tevens een duik in het verleden, want het tracé van dit fietspad was de baan van het trammetje”.

Onder het motto: “Kun je nog fietsen, fiets dan mee” besteeg dhr. J. Borgman, lid van Gedeputeerde Staten, op vrijdag 28 juni 1985 de fiets, om een gedeelte van de voormalige trambaan tussen Spijkenisse en Hellevoetsluis officieel te open. Twee dames vergezelde hem, nadat hij eerst een bord onthuld had waarop men kon zien dat het hier alleen om een fietspad ging, Met het oude trammetje uit 1906 was het gezelschap naar deze plaats gereden.

Het was net of de tijd even teruggedraaid was. De conducteur in het authentieke uniform blies op het fluitje en al schommelend bewoog het open trammetje zich door de groene dreven en werd door het gehele gezelschap de route van het 13 kilometer lange fietspad afgelegd. Het is een prachtig fietspad dat zich slingert russen de dorpjes Oudenhoorn, Biert, Zuidland dat als beginpunt Hellevoetsluis en als eindpunt Spijkenisse heeft of natuurlijk andersom.

De lijn is uitstekend te volgen in het landschap, over bijna de gehele lengte tussen Spijkenisse en Hellevoetsluis is er een fietspad op de bedding aangelegd. Waar vanaf 1 november 1905 de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij een belangrijke rol bij de ontsluiting van de Zuid-Hollandse Eilanden had door de verbinding vanuit Rotterdam naar Hellevoetsluis waar de tram aansloot op het RTM veer naar Middelharnis en in 1966 opgeheven werd, is het vanaf nu het domein van de fietser. Met de toepasselijke naam Trambaanpad een mooie knipoog naar het verleden.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 21-02-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht