Logo VVBTD

 

106. boomplantdag

 

In Nederland en ook in Hellevoetsluis wordt jaarlijks de Nationale Boomfeestdag gehouden. Bij de oudere onder ons ook wel bekend als Boomplantdag. Deze dag in het voorjaar, meestal de derde woensdag in maart of rondom de eerste dag van de lente, staat dan in het teken van het behoud van bomen in de natuur.

Het is april 1957 wanneer men met deze jaarlijks terugkerende traditie begint. In 1956/1957 is een Landelijk Comité Boomplantdag opgericht door wat nu heet het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), directie Staatsbosbeheer, in aansluiting op de oproep van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie der Verenigde Naties, die haar bezorgdheid uitte over de onoordeelkundige ontbossingen in vele landen met als gevolg erosie en woestijnvorming en derhalve schade aan de natuur.

De stichting is, wereldwijd gezien, het oudste instituut dat zich inzet voor kind-natuureducatie. Nederland reageerde in 1956 als eerste niet-Amerikaanse staat met de oprichting van het Landelijk Comité Boomplantdag, in 1980 omgedoopt in de Stichting Nationale Boomfeestdag.

Op 10 april 1957 werd de eerste Nationale Boomfeestdag gehouden in de stijl zoals die vandaag de dag nog steeds gehanteerd wordt en meestal in samenwerking van scholen en gemeente. Stichting Nationale Boomfeestdag heeft als doelstelling vooral de leerlingen van groep 7 in de leeftijd van tien en elf jaar, kennis en respect voor bomen in hun directe leefomgeving bij te brengen, door ze te leren dat bomen een belangrijk element vormen in de natuur.

Meestal werden bomen geplant wanneer er nieuwe wijken opgeleverd werden om zo wat groen in de wijk te brengen. Zover het ons bekend is, werd in 1957 op de hoek van de Ravelijnstraat, Glacisweg en de Kanaalweg onder grote belangstelling voor het eerst bomen geplant in het kader van Boomplantdag. 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 14-02-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht