Logo VVBTD

 

103. schaatsen op de vest 1962

 

Zodra de temperaturen buiten gaan dalen, stijgt diezelfde temperatuur bij menig schaatsliefhebber wat zich uiteindelijk openbaart in heuse ijskoorts. Dan komen ook de verhalen over strenge winters uit de vorige eeuw waarin natuurlijk de winter van 1963 toch wel als een van de strengste ervaren wordt.

De IJsvereniging Hellevoetsluis maakte sinds jaar en dag gebruik van een gedeelte van de Vestinggracht, tenminste als het in Nederland eens een keer behoorlijk gevroren had. En eerlijk is eerlijk, het waren prachtige dagen waar volop gebruik werd gemaakt van de dikke ijslaag die op de Vest lag.

Voor de leerlingen van de Witte school was het een mooie route om in plaats van over de Wallen, over de Vest naar school te gaan. Ook de school gooide het programma om, legde een ijsbaan aan en organiseerde schaatswedstrijden voor alle klassen waar dan weer leuke prijzen mee te winnen waren. Op de foto van deze week is te zien dat zelfs de korfbalpalen een plek kregen op het ijs en er misschien wel ijskorfbal gespeeld werd.

Menig kind heeft dan ook leren schaatsen op de Vest, meestal op van die houten doorlopertjes, met behulp van een oude houten keukenstoel of aan de hand van de ouders die net zoveel plezier hadden als de kinderen. 's Avonds was het verlichtte terrein, de ontmoetingsplaats voor de oudere jeugd en menig liefde is dan ook tijdens het schaatsen ontstaan.

Het gebruik van de vestinggracht bracht echter ook gevaren met zich mee, onder andere door de diepte van het water. De verenging was hier dan ook niet erg gelukkig mee. Er werd al langere tijd gepleit voor een andere locatie die minder risico's zou opleveren. Die vond men uiteindelijk op een strook grond aan de Fazantenlaan waarop nog vele jaren zou worden geschaatst.

De strenge winters van toen zijn vandaag de dag op de vingers van één hand te tellen, maar nog vaak wordt er teruggedacht aan die leuke schaatsmomenten op de Vest, waarin men als één grote familie op het ijs te vinden was en de saamhorigheid en de sociale controle hoogtij vierde.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 24-01-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht