Logo VVBTD

 

102. brandweerkazerne Hellevoetsluis

Van Jan Maasdam kregen we een aanvulling over de foto van vroeger van vorige week. De kazerne op het dorp [1964] was geen kazerne, maar een garage voor een Brandweer voertuig. Zo ook voor Hellevoetsluis en Nieuwenhoorn. Er was geen wc of douchegelegenheid.

De nieuwe kazerne waar zoveel ophef over was en waar de bewoners zo enorm tegen waren zou oorspronkelijk naast de Begraafplaats in Nieuw-Helvoet komen. De kazerne moest nu eenmaal “centraal in de gemeente” komen te liggen. De kazerne is er niet gekomen en er werd uitgeweken naar Openbare werken in Nieuwenhoorn.

De basis voor de huidige brandweerorganisatie in Hellevoetsluis is uiteindelijk gelegd tijdens de gemeentelijke herindeling in 1960. Toen werden de gemeenten Nieuwehoorn, Nieuw-Helvoet en Hellevoetsluis samengevoegd tot één gemeente en werden de drie brandweerkorpsen samengevoegd tot één korps.

Omdat Hellevoetsluis zo enorm hard groeide veranderde ook de plannen en werd er een nieuwe Brandweer kazerne gebouwd, centraal gelegen binnen de gemeente. En daar is de Brandweerkazerne vandaag de dag nog steeds te vinden. Van de onderlinge strijd tussen de korpsen van Nieuwenhoorn, Nieuw-Helvoet en Hellevoetsluis was al snel niets meer te merken en gezamenlijk hebben ze als korps menig brand, meester weten te maken.

In 2016 heeft er een flinke verbouwing plaatsgevonden. Zowel het dag- als nachtverblijf is verbouwd: de slaapruimtes, de keuken en de kantoor- en vergaderruimte. Tevens is er een nieuw hekwerk om de kazerne geplaatst. Alles is aangepast aan de nieuwste hygiëne normen. Zo is er nu bijvoorbeeld een hele duidelijke afscheiding tussen de vuile en de schone ruimten. Brandweermensen dienen er zorg voor te dragen niet met hun vuile pakken in schone ruimte komen. Ook is er gedacht aan de vrouwelijke Officier van Dienst, zij heeft een nu een eigen slaapverblijf en douche ruimte. De kazerne werd feestelijk geopend door burgemeester Milène Junius.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 17-01-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis