101. Brandweer Kazerne Nieuw Helvoet

Begin zeventiger jaren van de vorige eeuw is: ‘Hellevoetsluis in zak en as om brandweerkazerne’ zoals in diverse kranten te lezen is. Een brandweerkazerne die alleen nog maar op papier stond heeft het meestal zo rustige Hellevoetsluis herschapen in een arena van twist en onenigheid.

Of dat al niet genoeg was heeft een van de drie brandweerkorpsen die de toen 15.000 inwoners tellende gemeente rijk was, gedreigd het bijltje er bij neer te gooien wanneer het nieuwe gebouw in Nieuw- Helvoet verrijst.

Nu kan men van mening verschillen of over de vraag of drie brandweerkorpsen voor een gemeente Hellevoetsluis niet wat veel van het goede is. Daarbij dient niet vergeten te worden dat die situatie een ‘historisch gegroeide verworvenheid is’. In 1960 werden Nieuwenhoorn, Nieuw-Helvoet en Hellevoetsluis immers samengevoegd maar de drie vrijwillige brandweerkorpsen bleven bestaan.

Deskundigen hebben toen bepaald dat de boel gecentraliseerd moet worden in Nieuw-Helvoet. En dat pikte Nieuwenhoorn weer niet. Commandant Looy liet weten dat collectief alle vijftien brandweermannen opstappen als die centralisatie door zou gaan. Ik zie het al: als er in Nieuwenhoorn brand is kunnen we eerst naar Nieuw-Helvoet om onze spullen op te halen om vervolgens weer terug naar Nieuwenhoorn te moesten om te blussen.

Krasse taal die ook de bewoners van de wijk Nieuw-Helvoet spreken. Ook hun is onrecht aangedaan, vinden zij en hebben een handtekeningenactie op touw gezet om te protesteren tegen de bouw van de kazerne in hun wijk, omdat in de plannen van de gemeente altijd heeft gestaan dat er een park plus kinderspeelplaats op die plek zou komen en geen gebouw van vijftig meter breed en tachtig meter lang. Woorden die locoburgemeester Verhulp weerlegde omdat er volgens hem nooit sprake is geweest ven een park. Alleen van een kleine speelplaats.

Er moest een heuse hoorzitting aan te pas komen om de gemoederen te bedaren. Gezien het prachtige korps wat Hellevoetsluis nu heeft, is alles toch nog goed gekomen.

bron: Groot Hellevoet 10-01-2017