Logo VVBTD

 

100. hotel van engelen

 

Bij Marineautoriteiten en Hellevoeters, die Hellevoetsluis voor 1943 goed hebben gekend zullen bij het zien van de foto van vroeger van deze week veel herinneringen naar boven komen.

Hotel van Engelen was een trefpunt voor zowel de Marine als de burgers. Marine officieren die vertier zochten namen ’s avonds plaatst op het balkon van Hotel van Engelen terwijl het beneden in de sociëteitszaal een komen en gaan was van mensen die gezelligheid zochten en met elkaar in gesprek konden gaan.

In het boek “Wijken voor de Wall’ geschreven door Bob Benschop staat een mooi verhaal geschreven over het ontstaan van Hotel van Engelen. Joseph van Engelen, die in 1897 het hotel huurde trouwde met Catharina Jansen uit Nieuwenhoorn en onder zijn naam maakte hij het hotel bekend in Hellevoetsluis en omstreken. Op 23 november 1934 stierf Joseph van Engelen. Een maand na zijn overlijden werd Hotel van Engelen overgenomen door J.A. Jumelet die hofmeester was op de veerboten van de RTM en hij zette het hotel voort.

Ergens tussen 1942 en 1943 werd het hotel opnieuw verkocht al zou dat uiteindelijk niet zo’n goede investering blijken te zijn. De slopershamer van de Duitse bezetter, die een groot deel van Hellevoetsluis met de grond gelijk maakte, spaarde ook Hotel van Engelen niet. Het markante gebouw versierd met prachtig smeedwerk, een blikvanger binnen de Vesting werd, net als zovele gebouwen afgebroken.

Nooit is dit hotel dat toch zijn gloriejaren binnen de vesting heeft gehad, herbouwd. Er voor in de plaats kwam er, zoals men toen verwoorde, een rij nette, fantasieloze huizen, die elke herinnering aan de vroegere toestand wegvagen. Eén van de weinige gebouwen die toen is blijven staan was het Bellenhuis omdat het door de Duitsers gebruikt werd. Eigenlijk is niet te bevatten dat in die tijd en op die plaats eens het gezellige vertier van de vroegere Westkade heerste. 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 03-01-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht