99. nieuwjaarsbrief uit 1860

Het uitbrengen van een kerstgroet is ouder dan men zou denken. Het verzenden van kerst- en nieuwjaarsgroeten stamt eigenlijk uit de 19e eeuw. De Engelse tekenaar John Callcott Horsley maakte in 1843 de eerste kerstkaart met de pakkende tekst "A Merry Christmas and a Happy New Year to You.” Deze eerste kaart toonde een kerstviering van een gezin.

In Nederland bood de Amsterdamse boekhandelaar Koster in 1873 als eerste wenskaarten aan, alleen gericht op Nieuwjaar. Ze bevatten een wens in rijmvorm. Nog steeds ontvangt iedereen rond deze tijd, menig kerst- en nieuwjaarskaart waarin al het goede voor 2017 wordt gewenst. Uiteraard was dit ook vroeger het geval maar toen gebeurde het soms op een wat eigenaardige manier en werd het moment gebruikt om bij iemand in een beter blaadje te komen zoals dat zo mooi gezegd werd.

Stadsmuseum Hellevoetsluis is in het bezit van een wel hele oude nieuwjaarswens. Een zekere H. van der Voorde wenst in 1860, zijn baas Leendert van der Linde, al het goede voor het nieuwe jaar en vaak met de achterliggende gedachte dat er dan misschien wel opslag in het verschiet zou kunnen liggen. De werkgever op de betreffende briefkaart, wordt aangesproken met geachten baas. De inhoud van de brief luidt als volgt:

“t Getij der bloemen is voorbij, ik kan u dus geen bloempjes geven.
Maar echter is de liefde mij, in spijt des winters bijgebleven.
Neemt mijn zwakke wenschen aan, bij ’t jaar door ons thans ingetreden.
Gods gunst vergezelle u op uw paan, en maak dees aard u tot een Eden.
Leeft lang tot blijdschap uwer vrienden.
En moogt gij is uw sterfuur daar, hier boven ’t loon des braven vinden".

De brief, omzoomd door een krans van groene, rode en gele bloemen, wordt ondertekend met uw onder dienaar. Stadsmuseum Hellevoetsluis heeft deze brief gekregen van mevr. W. Gottschal-Dubel, die denkt dat deze nieuwjaarswens uit Nieuwenhoorn afkomstig is.

bron: Groot Hellevoet 28-12-2016