Logo VVBTD

 

98. oostzanddijk

 

Het is een veel voorkomend verschijnsel, dat op prentenbriefkaarten van vroeger de naam van het in beeld gebrachte, foutief wordt vermeld. Dit is ook het geval op de hierbij afgedrukte foto die de naam Oostzandplein draagt.

Oostzanddijk is de juiste naam die echter alleen bij officiële gelegenheden en officiële stukken gebruikt wordt. Want iedereen die met Hellevoet vertrouwd is, kent dit deel van het vroegere Hellevoetsluis onder de naam ’Baantje’.

Het Baantje was vooral in de vroegere marine tijd door de aanwezigheid van verscheidene openbare gebouwen, het middelpunt van al het Hellevoetse gebeuren. Door de sluiting van de Rijkswerf verdwenen heel wat werfgasten uit Hellevoetsluis, die vroeger de levendigheid aan het ‘Baantje’ verleenden als de werkfluit de beëindiging van de werkzaamheden van de aankondigden.

Met de diverse winkeliers die er in de omgeving van het ‘Baantje’ te vinden waren, zoals slagerij Waalboer, de Sparwinkel van Gerding , de groente- en fruitzaak van L.Rolandus en de viswinkel van W.J.Otte en niet te vergeten het Casino en de diversiteit aan cafés en barretjes, was er toch genoeg te doen. Toch is het een langere tijd een stuk rustiger geweest binnen de Vesting.

Voor veel oud-Hellevoeters is het dieptepunt bereikt wanneer de muziektent verdwijnt. En als dan ook nog de wekelijkse zaterdagmarkt niet meer binnen de Vesting gehouden mag worden maar verplaatst wordt richting het centrum, werd het nog stiller. Maar in de loop der jaren is er toch weer een verandering te zien.

Nog steeds of misschien beter gezegd opnieuw heeft het ‘Baantje’ een belangrijke functie en is weer het middelpunt van diverse activiteiten die er weer binnen de Vesting georganiseerd worden. Sterker nog met alle activiteiten van de afgelopen periode en de gezelligheid die daarmee gepaard gaat, herleven de tijden van vroeger weer een beetje ….

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 21-12-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht