Logo VVBTD

 

96. Haerlemmerstraat 1942

 

Bij het ontstaan van de polder ’t Weergors had men voor de hand liggende bedoelingen er een agrarisch dorp te stichten. In 1588 waren er aanwijzingen dat er een andere bestemming aan gegeven zou worden. Men zocht naar geschikte plaatsen om de monden van het Haringvliet en de Maas te kunnen verdedigen.

Voor de bewaking van het Haringvliet dacht men in Goedereede een geschikte plaats te hebben gevonden maar na langdurig overleg werd uiteindelijk besloten hiervoor het haventje van Hellevoetsluis te gaan gebruiken en daar als eerste stap een oorlogsschip te stationeren.

Het haventje werd verbeterd wat niet alleen noodzakelijk was voor de oorlogsschepen maar ook omdat het steeds meer gebruikt werd als vluchthaven en dit zelfs bleef tot in de negentiende eeuw. Omstreeks 1572 was het veer naar Overflakkee verplaatst van Oudenhoorn naar Hellevoetsluis. Dit bracht reizigersverkeer binnen de muren van het kleine plaatsje.

Vreemde vrachtvaarders, die hier vaak binnenvielen en overwinterden, hebben er in belangrijke mate toe bijgedragen dat in Hellevoetsluis een bevolking ontstond die volstrekt anders van aard was dan die in andere plaatsen op het eiland Voorne.Het agrarische deel verdween toen het polderkarakter verloren was gegaan. Er bleef zo weinig grond in Hellevoetsluis over voor de boeren.

Binnen de omwalling van het fort werd er in 1794 niet één landbouwer meer geteld. Er ontstonden plannen om de haven te vergroten en andere werken aan de havenhoofden en de sluis uit te voeren. Intussen hadden verscheidene mensen hun huizen en stallen voor het vee op de Zeedijk en op de beide zanddijken ( de huidige Westzanddijk en Oostzanddijk) gebouwd.

Die bewuste Zeedijk lag, waar nu de Kerkstraat is en de vroegere Haerlemmerstraat was. De staten van Holland waren bang dat er bij brand ook de schepen in de haven en op de werf gevaar zouden lopen en alle houten huizen en schuren op de dijken moesten worden afgebroken. 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 7-12-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis