Logo VVBTD

 

95. Oostkade 8 16 in 1976

 

Het pand aan de Oostkade 8 tot en met 16, in 1981 nog bedekt met een ‘vieze pleisterlaag, aldus de architect ir.J.J.Raue was, oorspronkelijk een loods. Later bouwde men er een verdieping op die gestut werd door enorme palen, die weer op een natuurstenen voet susten.

Deze militaire architectuur was nog helemaal intact en zou daarom zo min mogelijk aan het oog worden onttrokken, dit in tegenstelling wat er in de eeuwen na het oorspronkelijk Marinegebruik gebeurde. Het pandje werd later, op een zeer rommelige manier ingedeeld in woningen. De gevel werd met hout bekleed. Ook het er later tegenaan gebouwde admiraliteitshuis werd bij het pand betrokken.

Als omstreeks 1973 de gemeente de grond achter het pand graag wil kopen is de eigenaar, die ook de eigenaar is van het besproken pand is, zo slim om dit samen met de grond in één koop aan te bieden. De gemeente gaat daar op in.

Er gaan stemmen op om de woningen af te breken maar in nauw overleg met de toenmalige bewoners, van wie er al tientallen jaren in een volkomen verwaarloosd gebouw woonde, werd besloten dat zij vervangende woonruimte kregen aangeboden met de mogelijkheid om terug te keren als de ‘rehabilitatie’ zoals dit gebeuren genoemd werd, was voltooid.

Slechts een enkeling zou terugkeren naar de Oostkade, die na voltooiing van het project aan veertien woningzoekende onderdak zou bieden. Twee-, drie- en vierkamerappartementen werden er gerealiseerd, allen voorzien van een modern uitgeruste keuken en sanitaire voorzieningen. De oude ramen en de eikenhouten spanten dienden als richtlijn voor de indeling van de woningen.

De woningen op de eerste verdiepen kon men bereiken door een galerij aan de achterzijde, Wanneer de totale verbouwing klaar zou het complex woningen een gemeenschappelijke tuin aan de achterzijde krijgen waarvan de begroeiing op een natuurlijke wijze zou overgaan in de van de Wallen van Hellevoetsluis.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 30-11-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht