94. marinewerf

In het kleine, vooroorlogse Hellevoetsluis stond Arie Hokke, geboren op 9 juni 1881 en werkzaam als handswerkman op de Marinewerf algemeen bekend als de ‘uitvinder’. Van zijn uitvindingen die meestal betrekking hadden op problemen uit het dagelijks leven, zijn er maar enkele bewaard gebleven.

Eén van die uitvindingen was: ‘Het onsteelbare achterlichtje’. Ook in de jaren dertig werden er nogal eens onderdelen van fietsen gestolen en dan met name de elektrische verlichtingsapparatuur. De heer Hokke vervaardigde een achterlichtje dat met een stekker op de fiets werd gemonteerd. Bij het parkeren van de fiets op straat kon men het achterlichtje eraf halen en in de zak meenemen.

Als zijn grootste uitvinding beschouwde de heer Hokke een installatie om een boei op te laten uit een gezonken onderzeeboot. Hij noemde dit: ‘De alarm- en markeringsboei’. Tijdens zijn werkzaamheden op de Marinewerf viel zijn aandacht regelmatig op deze schepen die daar gedokt werden. Hij maakte een model, bestaande uit een kastje (de onderzeeboot) met daarop een soort aquarium, waarin een boei aan een kabel kon opstijgen. Hij gebruikte daarvoor een eenvoudig liertje dat met de hand werd bediend. De boei gaf de plaats van de gezonken onderzeeër aan en was voorzien van verlichting, waarmee ook kon worden geseind.

De heer Hokke heeft herhaaldelijk pogingen ondernomen om zijn idee over te doen aan het Departement van Marine. Ook door andere is dit bepleit. Vertegenwoordigers van de Marine zijn bij hem thuis naar zijn model wezen kijken maar het heeft voor hem niets opgeleverd. Vreemd dat later wel de onderzeeërs met een dergelijke installatie werden uitgerust.

Van de uitvindingen van Arie Hokke zijn er maar enkele bewaard gebleven. In Stadsmuseum Hellevoetsluis zijn het deze nog steeds aanwezig. Deze week een luchtfoto van de Marinewerf waar veel van de uitvindingen van de heer Hokke in zijn brein geboren zijn.

bron: Groot Hellevoet 23-11-2016