93. winkelcentrum Evertsenplein

Wat in 1966 niet meer dan een potloodstreepje in een papieren bestemmingsplan was, een ideetje nog maar dat eigenlijk al op losse schroeven stond te schuifelen omdat het bevolkingsaantal van toen te magertjes was om er commercieel brood in te zien staat er in 1972 in beton, staal en veel glas een nieuw winkelcentrum aan het Evertsenplein. Architectonisch een speelse aanwinst voor een stad-in-opbouw en, opgeteld bij de al bestaande winkelvoorraad, zeker voldoende voor een woonplaats met zeventien-, misschien achttienduizend zielen.

Aanvankelijk telde de stad eenvoudig te weinig inwoners om de kassa's van een winkelcentrum aan de gang te houden en moest men het doen met de overige winkels aan de Rijksstraatweg en het kleine winkelcentrum in de Glaciswijk. Maar naarmate Hellevoetsluis groeide en er meer flats en huizen met een tuintje werden gebouwd en er meer verhuiswagens meubels en de bijbehorende gezinnen afleverde kwam de bouw van een winkelcentrum steeds dichterbij.

Op 14 november 1972 opende burgemeester J.A.A.Aarse het winkelcentrum en de eigenaren van acht winkels, hun deuren. Vanaf die dag had Hellevoetsluis een winkelcentrum waar een diversiteit aan winkels te vinden was. De 379e Albert Heijn van Nederland, waar dhr. A.H. van Roon de scepter zwaaide. Drogisterij Shalom waar H.C.M. de waal net als zijn drie broers en vader het vak uitoefende. Willemstein een zaak met huishoudelijke artikelen.

Slagerij Wessel die zijn tweede zaak opende. en de slijterij gerund door B.Stevens. De droomwens van Joyce von Boltog gaat in vervulling als zij start met haar boetiek 'Barbarella's Fashion'. Bloemsierkunst Flora is de naam van de kiosk die bloemist Varenkamp begon en niet te vergeten dhr. Poldervaart uit Oudenhoorn die het winkelcentrum verreikt met een fraaie snackbar.

Een aanwinst voor Hellevoetsluis in 1972 en nu, vele jaren en vele verbouwingen en wisselingen van winkels en eigenaren verder, is Winkelcentrum Evertsenplein niet meer uit het straatbeeld van Hellevoetsluis weg te denken.

bron: Groot Hellevoet 19-11-2016