92. hoofdwachtsttraat

Oog voor de gezondheid heeft het gemeentebestuur altijd gehad. In een tijd, dat binnen de Vesting zeker het vijfvoud van de bevolking van Hellevoetsluis leefde, was dat extra nodig. Enkele duizenden marinemensen bevolkten de vele schepen. Hun vertier zochten zij aan de wal en dat vonden ze heus niet alleen in militaire tehuizen, kantines en tapperijen.

De bevolkingsregisters bevestigen het zwart op wit: Hellevoetsluis telde menig publiek huis, o.a. in de Hoofdwachtstraat! Begrijpelijk dat het gemeentebestuur op dit terrein een aantal regels opstelde. Ieder, die een publiek huis wenste te houden, moest een schriftelijk verzoek bij het gemeentebestuur indienen.

Een publieke vrouw omschreef men in die tijd als “een vrouw, die haar bedrijf maakte van ontucht”. Een publieke vrouw die in zo’n huis verbleef, diende in het bezit te zijn van een zakboekje dat haar door de commissaris van politie werd uitgereikt. Kon dat boekje niet worden getoond dan kon een straf volgen van één dag gevangenis of drie gulden boete. Voor elk zakboekje moest aan de commissaris één gulden worden betaald.

De publieke vrouwen mochten zich slechts op straat begeven tot het doen van boodschappen of werkzaamheden, was vastgesteld in een bepaling. Zij moesten dan wel eerbaar gekleed zijn. Was dat niet het geval, kreeg de houder van het huis een boete van drie gulden. Om de veertien dagen diende de vrouwen zich aan een geneeskundig onderzoek te laten onderwerpen, hetzij ten huize van de heelkundige, hetzij in het huis waar de vrouwen zich bevonden.

Van nachtwerk was geen sprake. De publieke huizen moesten ‘des nachts om twaalf uur worden gesloten’. In sommige gevallen kon de commissaris van politie het sluitingsuur ‘uitstellen’ maar dan slechts voor één nacht. Nergens is in de archieven te vinden in welke gevallen er uitzonderingen gemaakt werden. De tapperijen en publieke huizen stonden onder het ‘onmiddellijke opzicht’ der Politie wat betreft de goede orde en eerbaarheid.

bron: Groot Hellevoet 9-11-2016