Logo VVBTD

 

91. Tromphuis Marinekantine

 

Verdraagzaamheid tegenover vreemdelingen is voor een oude marinestad geen punt. Als ze hier wonen of verblijven zijn het Hellevoeters, zondermeer! Toch is er een zeer trieste periode in de Hellevoetse geschiedenis, toen zowel in het pensiongebouw van de R.D.M. ( de voormalige handschoenenfabriek), als in het voormalig Marinehospitaal, enkele honderden Duitse Joodse vluchtelingen een 'onderkomen' hadden gevonden. Dat was in de jaren vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Hoe snel heeft Hellevoetsluis die mensen niet opgenomen? De oudere generatie kent ze bijna allemaal van naam en voornaam en zij waren bij vele kind aan huis. Lang niet allemaal hebben de Oorlog overleefd. Het was en is een mooi onderkomen, het 'Tromphuis' zoals het officieel heet en gelegen aan het Gallasplein. Het heeft ook vele en verschillende functies gehad door de jaren heen.

Was het vroeger de Marinekantine, van 1922 tot 1937 werd het gebruikt als Muloschool. In 1939 verbleven er de Duitse Joodse vluchtelingen. Van 1940 tot ongeveer 1943 werd het een Vlasfabriek en daarna tot de jaren vijftig een lompenhandel. Misschien niet bij iedereen bekend maar dat veranderde toen van 1954 tot in de jaren '60 het een Handschoenenfabriek werd, Majestic Footwear & Gloves Company. Een hele mond vol dus werd het al snel in de volksmond de Handschoenenfabriek. Vele Hellevoeters waren er werkzaam.

Nog later werd het een onderkomen voor enkele gemeentelijke diensten, waaronder Openbare Werken. Lange tijd heeft er een Notariskantoor en een Verzekeringskantoor gezeten maar een aantal jaren geleden zijn beide vertrokken. Het gebouw, wat bestaat uit twee zijvleugels en een middengedeelte wordt nu deels gebruikt door Stichting 1nP (no.3-5), die behoort tot een landelijk netwerk van vrijgevestigde professionals in de geestelijke gezondheidszorg. De rest van het gebouw (no. 1) staat momenteel leeg en kan gehuurd worden.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 2-11-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht