90. badhuis

Douchen of in bad gaan, nu de gewoonste zaak van de wereld. Vroeger was dit andere koek. Weinig huizen waren voorzien van een badkamer en ging het er dus heel anders aan toe.  Eind negentiende eeuw werd er meer aandacht besteed aan hygiëne en gezondheid, de levensstijl van de mensen veranderde.  Dat was ook het moment dat in Nederland op grote schaal begonnen werd met het bouwen van badhuizen.

De badhuizen waren een soort van openbare badkamers voor de gewone man. De arbeiderswoningen werden immers vaak zonder sanitaire voorzieningen opgeleverd. Veel van die badhuizen zien we nu in het straatbeeld niet meer terug. Of ze werden in de eerste helft van de twintigste eeuw afgebroken of de panden kregen een andere bestemming.

Ook Hellevoetsluis en Nieuwenhoorn kenden zo’n badhuis die er beide niet meer zijn. In Nieuwenhoorn was deze te vinden aan Achterom en in Hellevoetsluis aan de Industriehaven tegenover Stadsmuseum Hellevoetsluis.

Hans Nieuwland schreef in het reünieboekje van ‘De Witte School, hoe het er in die tijd aan toe ging…

In die tijd gingen we ’s zaterdagsmorgen met de klas naar het badhuis. Thuis had bijna niemand een badkamer. Wij gingen één maal per week in de teil, met warm water uit een grote ketel die van een driepits oliestel kwam. In de winter voor de kachel in de woon-eetkamer. De rest van de week werden we voor we naar bed gingen, aan de gootsteen met een washandje, koud gewassen. De geiser kwam pas later.

Dat badhuis was een rond gebouwtje dat op de marinewerf stond, ongeveer tegenover het Stadsmuseum. Rondom langs de buitenmuur waren een aantal badhokjes waar we met twee tegelijk in gingen. Als we ons uitgekleed hadden draaide de beheerder de hoofdkraan open en kregen we warm water, met het commando: “inzepen!”. Na een paar minuten klonk het commando: “afspoelen!“, waarna de warmwaterkraan weer dicht werd gedraaid. Wie nog niet vrij van zeep was werd met de brandslang schoongespoten.

bron: Groot Hellevoet 26-10-2016