Logo VVBTD

 

89. vestingkerk 1958

 

Op het Baantje in het centrum van het Oude Hellevoet stond en staat nog steeds de uit de zeventiende eeuw stammende kerk waar op de toren een verguld schaap prijkt. Tussen de rechter voorpoot houdt het lam Gods, want dat moet het voorstellen, de vrijheidswimpel geklemd.

Daar in de kerk, beklom op zondag dominee Timmer de kansel. Fock Groen, een eerbiedwaardig figuur met een prachtige kop met grijs golvend haar. Stond daar beneden voor de kathedraal en las met zware stem de tien geboden voor. Bij de laatste woorden van de samenvatting der geboden, luidende: “Aan deze twee geboden hangt de ganse wet en de profeten”, keerde Fock Groen zich om en hief het hoofd op naar de dominee daarboven in de preekstoel. Alsof hij wilde zeggen: “Nu is de beurt aan u”.

Dan begon dominee Timmer en hij bad, dat hij het woord recht mocht snijden en terwijl de goede man, want goed was hij, het woord recht aan het snijden was, moest hij van de kansel de jongelui wel eens tot de orde roepen. De aandacht van de jonge kerkgangers was wel eens op andere zaken gericht. Eén van de minder aandachtige luisteraars probeerde nogal eens een tekening van een of andere toehoorder te maken. Dat stel jongelui zat meestal in de zijbanken.

In het midden van de kerk was één van deze banken bestemd voor een hoge autoriteit. Aan de rugzijde bovenaan was een kroontje in hout aangebracht en bovenop dat houten baldakijn stond weer het lam Gods, nu geheel wit en in gehele vorm en grootte. Juffrouw Glijm van de kleuterschool, was de meest geslaagde die van de hand van de tekenaar verscheen.

Alida Boeljon, een zwakzinnig oud vrouwtje, zat naast haar en deze zat heftig ja te knikken als ze het met de dominee eens was. In het tegenovergestelde geval schudde ze merkbaar van neen en durfde het hoorbaar hardop te zeggen. Poldervaart, de koster moest er soms aan te pas komen en deze probeerde haar reageren wat te beperken, maar daarmee was ze het meestal ook niet eens.

De matrozen, die voor het merendeel tot deze kerkgang verplicht waren, namen hun plaatsen achter in de kerk. Ze zaten eerbiedig stil, onder leiding van een korporaal, wiens blik maar zelden op de preekstoel was gericht.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 19-10-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis