Logo VVBTD

 

88. eerste groene kruisgebouw 1932

 

 

Een twintigtal inwoners van Hellevoetsluis was op donderdag 27 augustus 1970 naar het kerkhof gekomen om de begrafenis bij te wonen van de op zeer hoge leeftijd overleden oud wijkverpleegkundige zuster D. van Gelder. Dit schreef dokter Walters in zijn memoriam over de vrouw die met haar statige verschijning, een vertrouwd beeld vormde in de gemeente Hellevoetsluis en Nieuw-Helvoet.

Met haar lange zusterskap op haar hoofd en gekleed in een lange jas fietste deze dame door weer en wind naar iedereen die haar hulp nodig had. Altijd vergezeld door haar tas met verpleegsters benodigdheden. Vele van de oudere generatie zullen met een glimlach terug denken aan de vriendelijke verpleegster. 

Zuster van Gelder was de eerste wijkverpleegster in Hellevoetsluis. Ze kwam in 1917 in dienst van de afdeling Hellevoetsluis-Nieuw-Helvoet van de Zuid-Hollandse Vereniging Het Groene Kruis, zoals dat officieel heette. In principe werden alleen leden van het Groene Kruis geholpen, maar riep iemand die geen lid was de hulp van de zuster in, werd de patiënt toch geholpen en werd dan meteen lid.

De taken van de zuster waren naast het verzorgen van patiënten, ook het verschaffen van hulpmiddelen aan mensen die thuis verpleegd werden en voorlichting geven. Eigenlijk zoals het nu nog steeds gebeurd alleen op een andere manier en onder een andere naam want inmiddels  is het Groene Kruis zoals het vroeger was, volledig uit het Hellevoetse straatbeeld verdwenen. 

Het Groene Kruis gebouw aan de Rijksstraatweg 14 was begin jaren dertig de werkplek van zuster van Gelder. Dit gebouw dat in 1932 officieel werd geopend was het eerste Groene Kruisgebouw in Hellevoetsluis. Later kwamen er in Nieuwenhoorn aan het Achterdorp en in de Struyten nog twee bij en natuurlijk de meest bekende, het hoofdgebouw aan de Hoonaartstraat. Gingen de meeste ouderen nog naar het Groene Kruisgebouw aan de Rijkstraatweg het merendeel van hun kinderen werd gemeten, gewogen en ingeënt aan de Hoonaartstraat.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 12-10-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht