87.Molenstraat

Hellevoetsluis, eens een Marinestad. Eens ja, want nu herinneren alleen enkele gebouwen in de Vesting nog aan het roemruchte marine verleden. Eeuwenlang betekende Neerlands leger te water onnoemlijk veel voor Hellevoetsluis. Het was de belangrijkste levensslagader van het gehucht, dat zonder 's Rijks defensie gedoemd was weg te kwijnen.

Gedurende de tijd dat de Marine in Hellevoetsluis zat, gebeurde het nogal eens dat er plannen op tafel kwamen om Hellevoet als marinestad op te heffen. Dit tot grote ongerustheid van het gemeentebestuur en de bevolking. Een paar keer bleek alles loos alarm te zijn, totdat in 1921 tot grote schrik van de bevolking het doek toch viel. De marine vertrok uit het Vestingstadje en wat voorspeld was gebeurde…

Hellevoetsluis kwijnde langzaam maar zeker weg. De straten en huizen raakten in vervallen toestand. Het eens zo bruisende buurtleven in onder meer de Molenstraat verdween van de ene op de andere dag. Wat restte was een hoopje ellende dat Hellevoetsluis heette. In die tijd schreef men in de landelijke bladen over Hellevoetsluis als "een stad die sterft". De Oorlog deed er nog een schepje bovenop. Geen bommen maar slopershamers vernietigden een deel van Hellevoetsluis. Het verleden was weggevaagd, terwijl niemand over de toekomst van Hellevoetsluis na durfde te denken.

Toen keerde het getij. Hellevoetsluis werd weer Marinestad. Dat was in de vijftiger jaren, jammer genoeg maar voor even want in 1966 kon men de Marine definitief uitzwaaien.  Veel van die Hellevoetse Marinehistorie is bewaard gebleven en te vinden in Stadsmuseum Hellevoetsluis. Bijeengebracht door een paar oud-Hellevoeters dat als hobby had zoveel mogelijk van de geschiedenis van Hellevoetsluis te bewaren, door het fanatiek verzamelen van oude ansichten en allerlei wetenswaardigheden van Hellevoetsluis.

Rich van Kralingen is vandaag de dag nog steeds één van die fanatiekelingen die er alles aan doet om die geschiedenis van Hellevoet veilig te stellen voor de jeugd van nu.

bron: Groot Hellevoet 05-10-2016