Logo VVBTD

 

86. ummetoe

 

Over de foto van deze week zou je eigenlijk twee verschillende verhalen kunnen schrijven. De brug op de voorgrond is sowieso al een plaatje op zich en heeft vele jaren zijn dienst bewezen voor dat deze in 1953 vervangen werd door de bascule ophaalbrug. Natuurlijk hebben we het hier over de Vlotbrug.

Maar naast deze brug staat nog zo'n prachtige blikvanger die op elke oude foto waarop de brug te zien is, meteen in het oog springt. We vinden dit mooie huis aan de Kanaalweg Oostzijde. Een monumentaal pand dat met zijn karakteristieke uitstraling meteen opvalt. Als je ziet hoe oud de brug is, weet je ook gelijk dat dan ook het huis er al heel lang moet staan. En dat klopt ook wel.

Het huis is staat er sinds ongeveer 1846 en werd in opdracht van Bart van Cornewal gebouwd, die in die tijd opzichter was bij Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat was ook de eigenaar van de grond waarop het huis gebouwd is. Ik zeg nu wel steeds 'het huis' maar in de volksmond is dit huis beter bekend als 'Ummetoe'. Jarenlang woonden het echtpaar Rehwinkel in dit mooie huis en het verhaal gaat dat mevrouw Rehwinkel het huis de naam 'Ummetoe' heeft gegeven. Een uitdrukking die heel bekend is in de Achterhoek en niets meer betekend dan 'Je kunt er omheen'. Dan klinkt 'Ummetoe' toch een stuk gezelliger en inmiddels is die naam ook niet meer weg te denken en vertrouwd onder de inwoners van Hellevoetsluis.

'Ummetoe' is in de loop der jaren verschillende keren van eigenaar veranderd en heeft daardoor ook heel wat verbouwingen achter de rug. Maar altijd heeft men dat gedaan zonder het karakteristieke van het huis uit het oog te verliezen. Nog steeds zijn er originele details in het huis terug te vinden. Wat 'Ummetoe' ook in het oog doet springen zijn de schitterende Leilindes die voor het huis te vinden zijn. Ook op deze oude foto zijn deze al zichtbaar en zij maakten daarmee menig foto en ansichtkaart die er van "Ummetoe' gemaakt zijn compleet.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 28-09-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht