Logo VVBTD

 

85. muziektent nieuw helvoet

 

Op de hoek van de Ambachtsstraat en de Moriaanseweg west in Nieuw Helvoet, stond een muziektent die eigendom was van de gemeente. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd deze gebouwd op een rustig plekje in Nieuw-Helvoet. In 1950 werd de muziektent die gebouwd is met het geld wat bijeengebracht werd door particulieren, feestelijk geopend.

Omdat de bebouwing rondom de muziektent oprukte werd deze ingesloten. Dat was één van de redenen waardoor men vond dat de muziektent niet meer daarvoor gebruikt kon worden waar ze oorspronkelijk voor bedoeld was. Een plaats waar het maken van en luisteren naar muziek op aangename en veilige wijze kan plaatshebben. Het is 1979 wanneer er besloten wordt dat er een andere bestemming voor de muziektent moet worden gevonden. Daarover zou het toenmalige college zijn gedachten laten gaan.

Binnen het raam van een actief cultuurbeleid zat opgesloten de verplichting van de overheid om de bevolking te stimuleren door middelen aan te bieden, waartoe volgens het college een muziektent gerekend mag worden. Met andere woorden: een verplaatsbare muziektent zou onderdeel kunnen uitmaken van het basispakket aan middelen nu de bestaande muziektent haar gebruiksvoorwaarden heeft verloren.

Het college zag zo’n verplaatsbare muziekkiosk als een verantwoorde investering. “ Zij kan er toe bijdragen om de bevolking meer te betrekken bij uiteenlopende kunstuitingen” zoals dat zo mooi verwoord werd. Men dacht met name aan kunstbeoefening door amateurs. Het voor de hand liggende voordeel van een verplaatsbare muziektent is, dat men er de wijken mee in kan trekken. Men is niet meer plaatsgebonden. Een stukje drempelvrees kan er eveneens mee worden weggenomen. Men krijgt het als het ware thuisgebracht in de wijk.

Verenigingen en groepen die van deze tent gebruik zouden kunnen maken toonden zich erg enthousiast. Dit heeft het college gesteund om hiermee in de raad te komen en voor de aanschaf een krediet te vragen van 45.000 gulden voor een rijdende muziektent. De muziektent werd in 1980 afgebroken.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 21-09-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis