Logo VVBTD

 

84. Sempre Crescendo

 

De liefde voor 'Sempre Crescendo' prachtig anoniem omschreven!


Ik heb een zwak voor de marcherende fanfare. Een fanfare moet lopen; ik geniet er het meest van op straat. Een concert in een grote ruimte zoals sporthal De Eendraght kan prachtig zijn maar er gaat iets door mij heen als ik het orkest zie "marsen'.

Eerst die flarden van muziek ver weg, afgewisseld door tromgeroffel. Het geluid zwelt aan. Ze komen de hoek om. Je wordt naar de voordeur gezogen. Daar heb je ze! Tegenwoordig is het een hele processie. Voorop, onder aanvoering van "Miss Majorette", een peloton vrolijk geklede maar ernstig kijkende meisjes, googelend met hun stokjes (batons).

Dan de tamboer-maitre, die het tempo markeert, jonglerend met zijn staf en aanwijzingen gevend aan zijn volgelingen. Hierna de drumband, streng in de maat geraffineerde roffels slaande en daarachter de hoofdmacht, het orkest. Alles in kleurige uniformen. Daar gaan de lange trombones omhoog en wordt er weer geblazen. Een heerlijk geluid en een prachtig gezicht.

Alles schettert en schittert. Echt fanfare! Vooraan het lichte koper, meer naar achteren het zware en in het achterste gelid twee( dikwijls wat korte en gezette) mannen, die geheel vervlochten lijken met een reusachtig instrument, dat hen omstrengelt als een boa-constrictor. Maar onder zo'n kluwen uit, steken een paar benen die dapper voortstappen: dit zijn de blazers van de ringbassen. De reusachtige kelken hiervan steken als twee schoorstenen boven het orkest uit. Je voelt het, hier zijn we bij de krachtcentrales.

De zware stoten uit de bassen en de dreunen van de grote trom vormen de fundamenten van deze muziek. De muzikanten hebben hun blik strak gericht op de velletjes bladmuziek die op handige wijze op hun instrumenten zijn gemonteerd. Hoe is het mogelijk al lopende zo te spelen, exact intonerend en zonder dirigent. Achter het orkest volgt nog een sliert publiek dat door magische krachten wordt meegesleurd.

Dan neemt het geluid langzaam af en sterft het weg in de verte….prachtig!

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 14-09-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht