Logo VVBTD

 

83. vlotbrug

 

In 1953 werd de Vlotbrug, ook wel Oostdijkbrug genoemd vervangen door een ophaalbrug, een basculebrug.  In 1978 werd deze brug vervangen door de Struytsebrug.

De nieuwe oeververbinding, de Struytsebrug, die het nieuwe Hellevoetsluis met het oude verbindt, werd met veel feestelijk vertoon en tal van evenementen op woensdag 9 augustus 1978 geopend. Door middel van een kanonschot uit een speciaal daarvoor opgesteld kanon, verrichte burgemeester J.A.A.Aarse de openingshandeling.

Hiermee kwam tevens de functie van de oude brug, die jarenlang een vertrouwd beeld was over het Kanaal door Voorne, te vervallen. De slopershanden hebben het element afgevoerd die de Oostdijk aan beide zijden van het Kanaal met elkaar verbind.

In verband met de te verwachten verkeersstromen op de nieuwe brug en de Kanaalweg W.Z., bleek het haast onmogelijk de oude verbinding over de Oostdijk te handhaven. De nieuwe brug mag er dan stralend uit zien bij de opening, toch vindt men deze weinig karakteristiek en onpersoonlijk. Hoewel een afscheid altijd weemoed met zich mee brengt, zelfs als het over een brug gaat waarbij opstoppingen de orde van de dag waren, is men in Hellevoetsluis maar zeker in de Struyten, enorm blij met de nieuwe brug.

Het was een dringende noodzaak dat deze oeververbinding gereed kwam omdat de oude Vlotbrug niet meer in staat was het drukke verkeer uit de Hellevoetse nieuwbouwwijken te verwerken. Dit verkeer zou alleen nog maar toenemen, zo was de verwachting. 

In 1986 heeft de gemeenteraad unaniem besloten om de Struytsebrug over het Kanaal door Voorne tussen de Kanaalweg WZ en De Sprong, voortaan de Burgemeester Aarsebrug te noemen. Met deze naamgeving wil men de waardering tot uitdrukking brengen die men heeft voor het werk van de in 1982 overleden J.A.A.Aarse die van 1968 tot 1979 burgemeester was van Hellevoetsluis. Al zal menigeen met weemoed terugdenken aan die oude vertrouwde ophaalbrug die zo prominent aanwezig was.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 07-09-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht