Logo VVBTD

 

Hellevoets sprookje

 

Hellevoetsluis… Het Doornroosje, dat wacht op den prins die haar zal doen ontwaken… 

Indien er een moderne verkeersweg lag, zou Hellevoetsluis in een kwartier tijd per autobus vanuit Rotterdam te bereiken zijn. Maar omdat er alleen maar een gemoedelijke, ouderwetse stoomtram rijdt, duurt het 5 kwartier.

Langs een eindeloos kronkelende weg en allerlei onmogelijke stopplaatsen en haltes bereiken we tenslotte toch ons doel en schommelen we het stadje binnen. Het is klein, de huizen staan er dicht opeen gebouwd en binnen tien minuten kunnen we de voornaamst straten doorkruist hebben.

Eens, lang geleden, was het een bloeiend stadje, vol leven en vertier. Het telde zesduizend inwoners en was een Vesting-en Garnizoensstad, die de ingang van een belangrijke waterweg moest bewaken. Maar de Vesting verloor haar betekenis, het Garnizoen vertrok naar elders en het leven in de stad schrompelde ineen. Het leven ebde weg. Met de militairen zochten de inwoners een goed heenkomen.

Nu is het een dood stadje dat nog maar net 1200 inwoners telt. Zonder een belangrijke industrie, zonder handel, leven de inwoners een stil en sober bestaan. Naast enkele winkels, waar slechts sporadisch een klant de winkelbel doet klinken, staan er dichtgespijkerde winkelhuizen met witgekalkte etalageruiten.. Te koop, voor elk bod. Maar de gegadigden blijven weg, dus staan de huizen te verschimmelen en dalen voortdurend verder in waarde.

Echter, er bestaat een kans dat Hellevoetsluis opnieuw tot leven zal worden geroepen. Er worden n.l. plannen voorbereid om de oude Vesting weer in gebruik te nemen en in het oude stadje opnieuw een garnizoen te leggen. Dan zal er nieuw leven in de stad opbruisen en zal er weer vertier zijn. De sombere luiken van de winkels zullen worden afgenomen, woningen weer bewoond en voor vele handen zal er weer werk zijn.

En dan zal eindelijk, na vele jaren van gestadige achteruitgang, ook voor Hellevoetsluis weer een tijdperk van vooruitgang en verbetering zijn aangebroken. Een vooruitziende blik van de onbekende schrijver van dit sprookje uit de zestiger jaren.....

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 31-08-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht