Logo VVBTD

 

81. 1970 nieuwenhoorn

 

In een resolutie van 13 september 1598 besloten de Staten van Holland en West-Friesland een subsidie van 1200 pond te verlenen om het havenhoofd te verbeteren . Deze politieke beslissing was een eerste stap die de ontwikkeling van Hellevoetsluis als belangrijke zeehaven heeft ingezet. Als zodanig is deze datum te kiezen als jaartal van ontstaan. Wel moet hierbij in overweging worden genomen dat het een belangrijke stap in een bepaalde ontwikkeling behelsde, die in 1604 resulteerde in de aanleg van de havenwerken. Later volgde verdedigingswerken en verbetering/vernieuwing van sluizen/dok.

Nieuwenhoorn

In de 14e eeuw heette een gedeelte van de Oosthoek op Voorne, die Horn of den Hoorn, wat uitstekende hoek, punt of bocht betekende. In 1355 was de bedijking van Oudenhoorn voltooid en kwam het nog onbedijkte gors Nieuw-Helvoeter landt met het hooggelegen deel de Smeet of Smithil voor bedijking in aanmerking. Op 28 december gaf Machteld, vrouwe van Valckenburg en Voorne, deze gorzen ter bedijking uit. De nieuwe polder werd genoemd de Nieuwenhoorn.

In tegenstelling met de daarnaast gelegen polder den Hoorn, die de naam Oudenhoorn kreeg. Deze namen komen voor in oude oorkonden. In 1395 werd de polder Nieuw-Helvoet uitgegeven ter bedijking, welke bij uitgifte bepaald werd, ‘dat deze bedijking moest plaatsvinden buiten de dijken van den Nieuwen-Hoorn’. Toen bestond de polder Nieuwenhoorn al, dus  tussen 1367 en 1394 is de polder ontstaan . In deze polder  is het latere ambacht en dorp gegroeid.

Nieuw-Helvoet

In februari 1395 gaf hertog Aalbrecht van Beieren “Nieuw Helvoeterland buiten den Nieuwenhoorn uit ter bedijking. Dit is dus het jaartal van ontstaan van deze polder en het latere ambacht en dorp Nieuw Helvoet. Voor wat betreft de herkomst en/of betekenis van de naam verwijs ik naar de informatie bij Hellevoetsluis.

Het is 1960 wanneer de drie gemeenten samen verder gaan onder de naam Hellevoetsluis. Toch zijn oud-Hellevoeters, altijd Hellevoeter gebleven. Net zoals de bewoners uit Nieuw-Helvoet zich nog steeds Nieuw-Helvoeters voelen. En de Nieuwenhoornaars nog steeds Nieuwenhoorn als woonplaats gebruiken. 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 24-08-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht