Logo VVBTD

 

78. westkade 1947

 

In het door oorlogsgeweld zwaar getroffen Hellevoetsluis, waar aan herbouw nog vrijwel niets was gedaan, kwamen op 24 oktober  1946 drie figuren ten gemeentehuize bijeen. De chef van het kabinet van de commissaris der koningin, de inspecteur der domeinen en  burgemeester Cornelis Jan van Bommel . Zij bestudeerden die dag een door de provincie opgesteld rapport, waarin stond Hellevoet te herbouwen en door het aantrekken van industrie weer levensvatbaarheid te geven.

Simpelweg kon worden vastgesteld dat voor woningbouw voldoende grond aanwezig was maar wat belangrijker was: voor de vestiging van industrie was in even grote mate ruimte binnen de Vesting aanwezig, namelijk een unieke voormalige marinewerf met vele gebouwen erop en er rondom heen.

Het driepartijenoverleg verliep vlekkeloos. Edelmoedig bood de inspecteur der domeinen de gemeente de Marinewerf aan voor een bedrag van slechts fl.100,00 en om zijn mildheid nog eens te onderstrepen deed hij er kosteloos een Marinehaven, een Marinebrug en een sluizencomplex bij. Alleen over het achterstallig onderhoud werd niet gesproken wat de gemeente later behoorlijk op zou breken.

Verder in de tijd zou er nog eens zo’n voordelige transactie met de dienst der domeinen worden gesloten, te weten de aankoop van de Vestingwallen en de daarop staande militaire gebouwen. Ook toen bleven het achterstallig onderhoud buiten de onderhandelingen.

De zonnige dag in oktober werd afgesloten met de toezegging van provinciewege, dat Hellevoetsluis in zeer ruime mate financiële middelen van Rijkswege zou krijgen. Een toezegging die de herbouw van de Vesting aanzienlijk vergemakkelijkte. Het duurde echter tot 1949 voordat onder de bezielende leiding van een nieuwe, jonge burgemeester  Jhr. Tjalling Aedo Johan van Eysinga de hand aan de ploeg kon worden geslagen. 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 03-08-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht