77. MULO

Op 1 september 1872 was in Hellevoetsluis de zesjarige ULO/ MULO gestart, waarvoor in 1889 de eerste steen van het schoolgebouw aan het Gallasplein werd gelegd. De latere- in de volksmond bekendere- ‘Witte School’.

In 1959 vond een verhuizing plaats naar een nieuw gebouw aan de Opzoomerlaan, waar sinds de invoering van de Mammoetwet in 1968 niet langer werd gesproken over ULO/ MULO, maar over MAVO. Er is in de loop der jaren veel veranderd.

Het gebouw wat in 1959 in gebruik werd genomen staat er gedeeltelijk nog steeds al is men recent weer begonnen met een ingrijpende verbouwing om er een Cultuurhuis van te maken.

Toch zie je, als je goed kijkt, nog steeds de gelijkenissen met de oude school die er eens stond en- die bij de opening- eigenlijk alweer te klein bleek te zijn. De oude trappen liggen nog in het gebouw waar heel wat voetstappen liggen van niet alleen de vele Hellevoeters, Nieuw-Helvoeters en Nieuwenhoornaars die er les kregen maar ook leerlingen van omliggende plaatsen die hun daar hun schooltijd doorbrachten.

Het was, en ik citeer Klaas Landman die de MULO bezocht van 1964 tot 1968, “een leuke school met een kleine groep leraren en rond de 100 leerlingen dus gezellig en overzichtelijk. In het examenjaar deed ik MULO-B met nog een paar leerlingen. Omdat de leraar wis- en natuurkunde ziek werd kregen we thuis aan de eetkamertafel van mevrouw van der Wiele les van haar gepensioneerde echtgenoot om ons toch op tijd klaar te stomen voor het examen”.

De namen van docenten komen weer boven Zoals o.a. Dhr. Ran die voor velen heel belangrijk is geweest, de latere directeur Bourgonje, Dhr. en mevr. Wessels, de heren Veerman, Slootweg en de Kaper en nog vele anderen. Die laatste was ook bekend van zijn gymlessen die hij gaf bij KDO in de gymzaal die er later aangebouwd werd en wat nu deels het Theater Twee Hondjes herbergt.

Kortom een school met dierbare herinneringen voor velen terwijl anderen weer met afschuw terug denken aan hun middelbare schooltijd.

bron: Groot Hellevoet 27-07-2016