Logo VVBTD

 

76. m.s.Haringvliet vermist

 

Op 5 januari 1963 was er grote spanning op Flakkee en in Hellevoetsluis omdat van de Veerboot ‘m.s. Haringvliet die om 16.00 uur van Hellevoetsluis was afgevaren met vrachtwagens en ca. 200 passagiers om 19.00 uur nog niets was vernomen. Later bleek dat de veerboot door zware ijsgang op de rivier en door de mist op een zandbank was gelopen en daar enige uren had vastgezeten. Gevaar bleek er niet aan verbonden geweest al bleek het voor passagiers, waaronder ook vrouwen en kinderen, geen plezierige belevenis.

Het radiobericht bracht bij familieleden van passagiers en bemanning grote ongerustheid. Zoals bekend duurde de normale vaart op het veer Middelharnis – Hellevoetsluis ca. 20 minuten tot een half uur en bij ijsgang soms wel twee uur, zodat er de eerste uren geen ongerustheid over het uitblijven bestond. Toen het echter steeds later werd en er totaal niets van de ‘Haringvliet’ werd vernomen, ook geen signalen, nam de spanning toe en is men met de ‘Goeree’, een motorboot van Thomsen’s Havenbedrijf, het Haringvliet opgevaren om te gaan zoeken. Dit scheepje had geen radar aan boord en keerde een uur daarna zonder resultaat terug.

Intussen waren de autoriteiten gewaarschuwd, burgemeester P.W.Hordijk probeerde twee sleepboten van de Rijkswaterstaat die in de Tramhaven lagen in de vaart te krijgen maar de chef Dordrecht maakte bezwaar omdat deze boten niet van radar voorzien waren. Burgemeester Hordijk heeft toen contact opgenomen met de Marine te Hellevoetsluis en ook met de Rotterdamse Droogdok maatschappij om de Dockyard XV te laten zoeken. De Dockyard XV was in die tijd voorzien van de modernste navigatiemiddelen. De R.D.M. gaf direct vergunning.

Omdat de onderhandelingen veel tijd in beslag had genomen was de m.s.’ Haringvliet’ intussen ontdekt door de ‘Goeree’ die nogmaals was uitgevaren. En die vond de veerboot op de zandbank langs het vaarwater, waar men door de stuwing van het ijs bij laag water tegenaan was gedrukt. De ‘Goeree’ heeft aan de veerboot getrokken en toen er vloed in het water kwam lukte het om los te komen en kon men vrij vlug de haven bereiken waar men rond 20.45 uur aan de ponton werd aangemeerd.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 20-07-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht