postkantoor Herman Heijermanstraat

De Hellevoetse bevolking kan een zucht van verlichting slaken, waren op 15 april 1977 de welgemeende woorden tijdens de opening van het prachtig nieuwe postkantoor aan de Herman Heijermanstraat. Een ‘echt’ postkantoor dat een eind maakte aan de noodvoorziening waar de posterijen maar ook de Hellevoeters het jarenlang mee moesten doen.

Het grote moderne kantoor werd die dag dan ook feestelijk geopend en de Hellevoetse beambten zoals Teun Lageweg, John Tieman en Anja Sperling,  konden het houten kantoortje aan de Rijksstraatweg eindelijk gedag zeggen.

Tijdens de officiële bijeenkomst in sporthal ‘De Eendraght’ werd op maritieme wijze de symbolische opening verricht door burgemeester J.A.A.Aarse en nadat het gezelschap met elkaar naar het nieuwe postkantoor was gelopen werd het geopend verklaard, nadat de burgemeester de sleutel had omgedraaid en als eerste aan het loket door Anja werd geholpen. De Postharmonie en een kinderkoor zorgden voor muzikale klanken.Namens het personeel werd een schilderij aangeboden dat dit jaar is toegevoegd aan de collectie van Stadsmuseum Hellevoetsluis.

Wat is er in de loop der jaren veel veranderd. Het postkantoor waar je terecht kon voor je geld, postzegels en allerlei andere zaken, verhuisde naar het winkelcentrum en het gebouw waar vele Hellevoeters hun werkplek hadden werd een volledig bestellerskantoor met postbussen en een zakenbalie. Kon je er vroeger je pakket nog ophalen ook dat werd anders toen pakketpost een eigen locatie kreeg in de Kickersbloem. De Post veranderde verschillende keren van naam, van PTT naar TPG Post naar PostNL en van kleding, van blauw naar bruin met rood naar het huidige oranje. De postcode kwam en de korte broek en werd er steeds meer geautomatiseerd.

Het werk van de besteller werd door de jaren heen steeds minder en de vertrouwde gezichten van postbodes die jarenlang hun ‘eigen wijk’ liepen werden vervangen door vele postbezorgers die er nu zijn. En sinds kort zijn de deuren van hun vertrouwde werkplek aan de Herman Heijermanstraat gesloten en zijn ze met elkaar verhuist naar Rhoon en denken we met weemoed terug aan die eens zo mooie tijd.

bron: Groot Hellevoet 12-07-2016