Logo VVBTD

 

73. 1973 A.I.Laan

 

We schrijven het jaar 1973 in Hellevoetsluis en we kijken naar een situatie die toen een heet politiek hangijzer was. De Amnesty International laan is nog volop vierbaans en de flat De Boeg was nog niet aan de zijkant beschilderd met die mooie scheepsboeg. Later werd de flat afgebroken en kwam de Jan Evertsen Staete in aanbouw.

Waar nu een rotonde is, waren toen nog verkeerslichten. Het was een roerige tijd, er was sprake van Hoogovens op de Maasvlakte en honderdduizend inwoners voor Hellevoetsluis en de bomen groeiden tot in de hemel.De weg was dus op de toekomst gebouwd. Die toekomst werd echter steeds minder zeker en Hoogovens al dan niet van Nederlandse signatuur riepen toen al bezwaren op bij milieupartijen.

Bij de verkiezingen van 1974 was vooral de doorgaande weg die Hellevoetsluis in twee delen splitste onderwerp van discussie. IBH verspreidde een tekeningetje waarop bulldozer brede wegen door Hellevoetsluis aanlegden en argeloze burgers niet meer over durfden te steken. Het werd steeds duidelijker dat het Plan 2000 geen haalbare kaart was en er verdwenen twee rijbanen om de racebaan met 4 stroken kwijt te raken.

Rechts op de foto is Vermaat's Autobedrijf nog volledig in tact en op de hoek van de Rijksstraatweg stond nog het café Het Oude Tolhuys populair bij markante figuren uit de samenleving zoals Schele Loes die haar glazen oog uit de kas kon halen om het schoon te spoelen in een glas jenever. Een act die nieuwe bezoekers met gepaste verbazing bekeken. Het voortgezet onderwijs bevond zich nog aan de Opzoomerlaan en ging niet verder dan Mulo en later Mavo. Voor een hogere opleiding moest je naar Brielle of Middelharnis.

Fietsen was populair onder de schooljeugd, maar wie in Hellevoetsluis Mulo had gehaald was oud genoeg voor een brommertje, natuurlijk het liefste een Puch of een Tomos met een hoog stuur. Het was ook de tijd waarin jongens met hondenbrokjes in hun zak nogal een voor hasjgebruikers werden aangezien. 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 28-06-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht