Logo VVBTD

 

72. nautilus

 

De foto van deze laat de aankomst van de Nautilus in Hellevoetsluis zien, een van de schepen waar in Hellevoetsluis een straat naar is genoemd. De Nautilus was een instructieschip, zeilkorvet en later logementsschip Hr.Ms. Nautilus (1886-1926)

Marinebelevenissen aan het begin van de 20ste eeuw
In dit boek beschrijft Hein van Dugteren, toen leerling-matroos en later penningmeester van het NVV zijn herinneringen aan het schip. In hoofdstuk 8 schrijft hij het volgende: 'In 1902 zat de opleiding aan de wal erop. Hein en zijn makkers verhuisden naar de Nautilus in Hellevoetsluis om zich voor te bereiden op een reis van ongeveer vijf maanden over de oceaan. Eindelijk konden de jongens het geleerde in de praktijk brengen.

De Nautilus was een korvet, kleiner dan een fregat met een dek minder. Het was een vol getuigd schip: drie masten met ra's. De jongens moesten het schip optuigen, terwijl de werfarbeiders de buitenkant van een nieuwe verflaag voorzagen. Onder toezicht van de vaste bemanning – oude ervaren matrozen en onderofficieren – moesten de jongens de stengen, het want, de ra's en de zeilen aanbrengen zoals ze in Amsterdam hadden geleerd.

Na veertien dagen lag het schip in volle glorie ten anker op het Haringvliet. Klaar voor de reis, wachtend op gunstige wind. De romp zwart, de geschutspoorten wit geschilderd. Twee smalle witte kralen van voor naar achter langs de romp, de kluisgaten fel rood gemenied. Op een vroege ochtend lag de sleepboot langszij. Die zou de Nautilus voorbij de Downs in het Kanaal slepen. Het grote moment was gekomen; de reis kon beginnen.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 21-06-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis