Logo VVBTD

 

70. opening Haringvlietdam

 

De Haringvlietdam is een primaire afsluitingsdam tussen Voorne en Goeree. Het sluit een berucht zeegat, het Goereese Gat af van de Noordzee.Het belangrijkste onderdeel van de Haringvlietdam is het uitwaterings- of spuisluizencomplex. Deze Haringvlietsluizen zijn de hoofdkraan van Nederland. Het overgrote deel van de afvoer van water uit de Rijn en de Maas naar de Noordzee gebeurt door dit gigantische bouwwerk.

Eerst werden in een bouwput midden in het Haringvliet de uitwateringssluizen aangelegd. Daarna bleven er drie sluisgaten over: het middelste sluitgat Zuiderdiep (gedicht met steen), het zuidelijk sluitgat Noord-Pampus (gedicht met zand) en het noordelijke en tevens grootste sluitgat Rak van de Scheelhoek. Deze laatste werd met behulp van een kabelbaan gedicht. In de dam kwam een schutsluis voor de scheepsvaart.

De aanleg van een rechthoekige ringdijk in een ondiep gedeelte van het Haringvliet waarin een grote, diepe bouwput werd uitgegraven, was het startsein voor de Haringvlietwerken. De bouwput werd eind 1956 aanbesteed en in 1958 opgeleverd. Vervolgens bouwde aannemer NV NESTUM ( NV Nederlandse Sluis en Tunnelbouw Maatschappij) in de bouwput een betonnen uitwateringssysteem. In juni 1958 ving de bouw aan die zeven jaar zou duren.

Op 30 september 1968 werden de 34 schuiven in de uitwateringssluizen met een doorstroombreedte van bijna 1000 meter opengezet. Op 2 november 1970 werden de sluizen door de toenmalige Minister van Verkeer en Waterstaat Drs. J.A.Bakker definitief gesloten. De sluiting van de sluisgaten Zuiderdiep en Noord-Pampus vond plaats tussen 1965 en 1968. Het Rak van Scheelhoek werd gesloten door middel van het storten van betonblokken met behulp van een kabelbaan en zo ontstond de Haringvlietdam tussen Hellevoetsluis en Stellendam.

Op 15 november 1971 opende Koningin Juliana de Haringvlietdam voor het gehele wegverkeer. Voor de bewoners van Hellevoetsluis en omstreken veranderde er niet zoveel. Er was dan wel een uniek stukje geschiedenis verdwenen door de verdwijning van de Veerdienst, voor de bewoners van de eilanden is de opening van de Haringvlietdam alleen maar een verbetering geweest, zij konden nu zonder problemen het eiland verlaten.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 07-06-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht