Logo VVBTD

 

69. Oostkade

 

69. Oostkade

Dat de Oostkade altijd het drukste punt van Hellevoet is geweest, is niet te verwonderen. Heel vroeger was hier het punt van aankomst en vertrek van reizigers met bestemming naar Goeree-Overflakkee en Zeeland. Wekelijks vertrok er een pakketboot naar Engeland. Voor de passagiers van deze pakketboot was een speciale herberg, genaamd “De Herberg naar Den Briel”.

Ook werd de drukte nog vermeerderd, doordat aan de oostkant van Hellevoet de werf van de admiraliteit stond. Het admiraliteitsmagazijn werd aan de oostkant gebouwd. Dit magazijn werd later hospitaal en nog later een flatgebouw.

In een lijst van gebouwen uit 1794 vinden we het volgende over het magazijn. Grotendeels werd het gebruikt tot berging van goederen der uitrusting, als woning voor de onderdirecteur en als logement der marine. Dit jaarlijkse onkosten bedroegen fl. 600,00, de onkosten aan kade en kademuren fl. 1500,00 terwijl er fl. 600,00 aan havengeld binnenkwam.

Maar dit alles behoort wel tot de heel erg oude tijd. Een tijd toen er aan de Oostkade een pruikenmaker zijn beroep uitoefende en een schilder kaarsen maakten er potkelders waren, waar men koffie en thee verkocht en waar juffrouw Zaailaar haar steengoed van de hand deed. Men had er het hofje “ Zeldenrust” bij bakker van de Hoeven in de steeg maar dit alles is al lang verdwenen.

Ook de gezellige drukte die er was bij het Hospitaal, waar ook de Marine directie was gevestigd en de Schout bij Nacht woonde. Nu onderscheid de Oostkade zich met niets meer van de andere straten. Geen machines meer bij het hospitaal, geen wacht meer in het geweer voor de woning van de Schout bij Nacht, alles is nu door burgers bewoond en weinigen zijn er die nog weten dat in die zelfde gebouwen Marine klanten in en uit gingen.

Men woont er nu rustig, zelfs het water dat eens vrij spel had laat nu de bewoners van de Oostkade met rust doordat de hoge kademuren het tegen houdt. 


Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 31-05-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht