Logo VVBTD

 

68. touwklimmen over de haven

 

Wanneer voor de eerste maal over de Hellevoetse haven werd geklommen valt eigenlijk niet meer te achterhalen. Maar dat zou toch zeker dertig jaar geleden moeten zijn, werd in 1981 verteld. Met tussenpozen werd het evenement daarna tot 1977 gehouden.

Het was een leuk evenement, het touwklimmen over de haven dat voor het nodige vertier in de Vesting zorgde. Vele duizenden toeschouwers kwamen kijken naar dit boeiende spektakel. In 1981 waren er 53 inschrijvingen.

Om een eerlijke strijd mogelijk te maken werden de deelnemers op leeftijd ingedeeld in twee categorieën. Tot vijftien jaar en vijftien jaar en ouder. Vooral de jongste deelnemers hadden knap wat moeite om het circa dertig meter lange touw dat hen aan de overkant moest brengen, te overbruggen. Zeker 75 % ging, tot groot leedvermaak van het publiek, kopje onder. De één aan het begin van het touw, de ander aan het eind. Het lijkt zo makkelijk maar het blijkt dodelijk vermoeiend te zijn.

Lange tijd zag het er naar uit dat niemand van de jeugdige deelnemers de overkant zou halen totdat men een nieuwe techniek introduceerde; op de buik over het touw. Martin Advocaat was in 1981 de winnaar bij de deelnemers tot vijftien jaar. Bij de meisjes ging de eerste prijs naar Marjolein Berkhout.

Natuurlijk werd er uitgekeken naar de act van de familie Klop die al jarenlang een begrip was bij dit plaatselijke evenement en voor veel vermaak zorgden. Vader Freek en zoon Sjaak Klop zorgden voor de gekste capriolen, vaak vergezeld van Ed Plas en Jo van Trierum die met elkaar ontzettend veel lol hadden. Of ze nu als Siamese tweeling het smalle koord over gingen, er eieren op bakte, een man op geschoren werd of er met een kruiwagen heen gingen, het was hilarisch en er werd alles aan gedaan om het publiek te vermaken.

Misschien een idee om dit evenement weer in ere te herstellen. Zeker in de zomermaanden zou het weer een enorme publiekstrekker kunnen zijn, zeker in ons waterrijke Hellevoet.


Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 24-05-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht