Logo VVBTD

 

66. Vuurtoren

 

Ons land is bijzonder rijk aan torens die de geschiedenissen te vertellen hebben en dikwijls merktekens zijn. Je kunt plaatsen en zelfs gehele landstreken er aan herkennen. Natuurlijk hadden ook in vroegere tijden zeelieden behoefte aan kentekens op de wal om hun weg te vinden. Deze landmerken waren nodig om koers te kunnen houden. Letterlijk waren het hoogtepunten.

De vuurtoren in Hellevoetsluis is de oudste in ons land en eigendom van Rijkswaterstaat. De Hellevoeter is opgegroeid bij de vuurtoren. De ouderen onder hen zullen zeggen dat de toren vroeger des nachts een zegen was en een waarschuwing tegelijk bij het beleven van de eerste jeugdliefde. Overdag was hij, wanneer je hem naderde heel ongenaakbaar.

De Vuurtoren van Hellevoetsluis is een ronde, witte, bakstenen vuurtoren met twee verdiepingen en een hoogte van 18,1 meter. De toren is ontworpen door J. Valk en gebouwd door K. van Golverdingen. De toren staat bij de haveningang van Hellevoetsluis en ligt aan het Haringvliet. Na de bouw werd de toren voorzien van drie parabolische reflectoren die het licht bundelden.

In 1901 is de toren verbouwd en in 1933 werd het optiek vervangen. De uit 1822 daterende Vuurtoren is in 1965 gerestaureerd. In 2005  volgde opnieuw een ingrijpende restauratie. Door hulp van de Gemeente Hellevoetsluis en vele bewoners van de stad werd die restauratie van de blikvanger van Hellevoetsluis bekostigd. Ook werd er toen weer een hekwerk rond de toren geplaatst. In de jaren zeventig werden vijftien Nederlandse vuurtorens op de lijst van beschermde monumenten geplaatst waaronder die van Hellevoetsluis.

De vuurtoren doet nog steeds dienst voor de scheepvaart. Vanuit de vuurtoren heeft u een schitterend uitzicht over het Haringvliet en haven van Hellevoetsluis. De Hellevoetse vuurtoren is regelmatig geopend voor publiek en ook met de Open Monumentendag is de Vuurtoren geopend.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 10-05-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht